FT: Rezervni plan EU za slanje do 20 milijardi eura Ukrajini

O planu se i dalje pregovora, a tačan iznos bit će određen u skladu sa potrebama Ukrajine i njene vojske.

Plan ne bi zahtijevao garancije svih 27 članica Unije, sve dok bi ga podržale i države sa najvišim kreditinim rejtingom (Reuters - Ilustracija)

Evropska unija priprema rezervni plan za slanje pomoći Ukrajini u vrijednosti do 20 milijardi eura kojim bi se zaobišao veto mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Tanjug pisanje Financial Timesa koji se poziva na neimenovane zvaničnike.

Nakon što se lideri EU ranije ovog mjeseca nisu uspjeli dogovoriti o planiranom četverogodišnjem paketu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, zvaničnici su tražili alternative da spasu Kijev od nadolazeće budžetske krize, navodi list.

Zvaničnici, koji su učestvovali u razgovorima, kažu za FT da se plan EU odnosi na garancije koje bi dale zemlje članice, što bi omogućilo Evropskoj komisiji da pozajmi do 20 milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini. O planu se i dalje pregovora, a tačan iznos bit će određen u skladu sa potrebama Ukrajine i njene vojske.

Pomoć za izbjegavanje inflacije

Ono što je najvažnije, ovakav plan ne bi zahtijevao garancije svih 27 članica Unije, sve dok bi ga podržale i države sa najvišim kreditinim rejtingom. Time bi, prema pisanju lista, EU mogla zaobići veto Mađarske jer ne bi bila neophodna jednoglasna podrška.

Nekim državama, uključujući Njemačku i Nizozemsku, trebalo bi odobrenje parlamenta, što je proces za koji se zvaničnici nadaju bi mogao biti završen na vrijeme kako bi Ukrajini bila poslata pomoć do marta 2024. godine.

Ukoliko bi se evropski lideri dogovorili oko plana do 1. februara, Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi osloboditi približno 900 miliona dolara koji bi Kijevu pomogli da izbjegne štampanje novca i rast inflacije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada