Erdogan uporedio Netanyahua sa Hitlerom

Postupci izraelskog premijera će nadmaštiti i Adolfa Hitlera, rekao je turski predsjednik.

Naučnici širom svijeta, koji imaju hrabrosti osuditi ugnjetavanje i progon u Gazi, suočavaju se s pritiskom i prijetnjama, rekao je turski lider (Anadolija)

Nema nikakve razlike između onoga što izraelski premijer Benjamin Netanyahu radi u višemjesečnim napadima na Gazu i onoga što je nacistički vođa Adolf Hitler učinio prije nekoliko decenija, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Po čemu se ti (Netanyahu) razlikuješ od Hitlera? Ovi (postupci) će nadmašiti i Hitlera. Postoji li nešto što Netanyahu radi što je manje u poređenju sa Hitlerom? Ne”, rekao je Erodgan govoreći u srijedu na ceremoniji dodjele nagrada u oblasti nauke u glavnom gradu Ankari.

Rekao je da se, kao i prije 80 godina u nacističkoj Njemačkoj, naučnici širom svijeta koji imaju hrabrosti osuditi ugnjetavanje i progon u Gazi, suočavaju sa pritiskom i prijetnjama, aludirajući na otpuštanje akademskih radnika u SAD-u i drugim zemljama jer su pružili podršku Palestincima, prenosi Anadolija.

Propast institucija koje služe kao apostoli demokratije

Za naučnike koji se suočavaju sa pritiskom zbog odbrane ljudskog dostojanstva u Gazi, vrata turskih univerziteta su otvorena, poručio je turski lider.

“Shvatili smo da su institucije koje puno govore i troše velike budžete potpuno prazne kada je riječ o Izraelu i njegovim zvjerstvima”.

“Od Vijeća sigurnosti UN-a do novinarskih organizacija, od EU-a do novinarskih grupa, sve institucije koje služe kao apostoli demokratije su propale (zbog izraelskih napada na Gazu).”

Ne samo međunarodne organizacije već i prestižni zapadni univerziteti nisu uspjeli po pitanju Gaze, dodao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada