Blinken najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 250 miliona dolara

Paket uključuje oružje, te protuzračnu odbrambenu i artiljerijsku municiju, tvrdi State Department.

State Department je istakao da je pomoć SAD-a ključna za Ukrajinu (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je posljednji američki paket pomoći Ukrajini za 2023. godinu, koji uključuje oružje, protuzračnu odbrambenu i artiljerijsku municiju u vrijednosti od 250 miliona dolara.

“Paket uključuje municiju za prouzračnu odbranu, druge komponente protuzračnih sistema, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti, artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, protuoklopnu municiju i preko 15 miliona komada municije”, naznačeno je u saopštenju State Departmenta, prenosi Tanjug.

‘Koalicija nastavlja podršku Kijevu’

U saopštenju je navedeno da je bitno da Kongres reaguje brzo, kako bi se osigurali interesi američke nacionalne sigurnosti u Ukrajini, dok se toj zemlji istovremeno pomaže da se “odbrani i osigura svoju budućnost”.

State Department je istakao da je pomoć SAD-a ključna za Ukrajinu, dok se “bori za svoju slobodu protiv ruske agresije”, kao i da koalicija koju čini više od 50 zemalja nastavlja podršku Kijevu.

Najava dodatne američke pomoći Ukrajini dolazi u vrijeme kada Kijev strahuje da bi podrška Zapada mogla oslabiti, što bi utjecalo na sposobnost ukrajinske vojske u borbama protiv Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada