Al-Duwairi: Khan Younis je odlučujuća bitka, ko u njoj pobijedi, pobijedit će u ratu

Bitka na jugu je odlučujuća te bi gubljenje ove bitke za bilo koju stranu značilo poništenje svega što je ostvareno od početka rata.

Vojni stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi očekuje da će izraelske snage započeti povlačenje iz južnog dijela Pojasa Gaze u roku od najviše 3 sedmice (Al Jazeera)

Vojni stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi očekuje da će izraelske snage započeti povlačenje iz južnog dijela Pojasa Gaze u roku od najviše tri sedmice, osim ako ne dođe do velikih promjena.

Bitka na jugu je odlučujuća, kako kaže, te bi gubljenje ove bitke za bilo koju stranu značilo poništenje svega što je ostvareno od početka rata.

Rekao je da su okupacione snage koje se nalaze na jugu Pojasa Gaze promijenile svoje položaje u proteklih nekoliko dana u svrhu uništenja, a ne za vojne potrebe. To pokazuju satelitski snimci do kojih je došla Al Jazeera, na kojima se vidi promjena položaja okupacionih snaga u određenim područjima na jugu Pojasa Gaze u periodu između 17. i 24. decembra, kada je veliki dio zgrada nestao.

Razaranje je oblik osvete

Al-Duwairi je istakao da ovim razaranjem, koje su okupacione snage izvršile tokom privremenog zaustavljanja dok im ne stigne podrška, ne postižu nikakav vojni cilj te da ono ne predstavlja ništa drugo do oblik osvete.

Vojni stručnjak je svoju izjavu zasnovao na činjenici da su se snage kretale u krugu od nekoliko desetaka metara, što je razdaljina koja nije neophodna s vojnog stajališta, a što opet govori da kretanje snaga prema gradu Hamad ima za cilj opkoljavanje Khan Younisa.

Rekao je da bi opkoljavanjem Khan Younisa izraelske snage otvorile put ka gradu Al-Fukhkhari, južno od Bani Suhaile, gdje bi se sastale sa snagama koje dolaze iz pravca Alepa da izbjegnu ulazak u unutrašnjost grada.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada