Al-Duwairi: Al-Qassamovi video snimci noćna mora za okupaciju

Scene otpora će proučavati u vojnim institutima, a oni su prava noćna mora za izraelsko vodstvo, kaže vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi.

Al-Duwairi je rekao da je Al-Qassam uništio 'mit o nepobjedivoj vojsci, srušio njeno dostojanstvo i doveo je u fazu povlačenja i priznanja poraza', (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, rekao je da scene sukoba Brigada Al – Qassam – vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas s okupacionom vojskom u Pojasu Gaze predstavljaju noćnu moru za vodstvo okupacije.

Al-Duwairi je – tokom svoje vojne analize za Al Jazeeru – pojasnio da će se scene otpora proučavati u vojnim institutima i da su prava noćna mora za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Galanta i načelnika Generalštaba Herzi Halevyja.

On je istakao da okupaciona vojska – koja je 18. u svijetu po snazi, a četvrta u tehnologiji  – nije uspjela osloboditi nijednog zarobljenika u Gazi tokom 80 dana rata, ističući da Brigade Al – Qassam imaju inicijativu na terenu, “a izraelska vojska se mora povinovati uvjetima Hamasa, a ne da ona postavlja uvjete.”

Istakao je da je Al-Qassam uništio “mit o nepobjedivoj vojsci, srušio njeno dostojanstvo i doveo je u fazu povlačenja i priznanja poraza”, ukazujući da je ono što okupaciona vojska radi u Gazi, poput rušenja škola i bolnica “čin mržnje i osvete” i da njeni ciljevi neće biti ostvareni.

Al-Duwairi je otišao dalje pozivajući Al-Qassama da prekroji liniju primirja shodno stanju prije Sporazuma o suživotu iz 1949. godine kada je površina Pojasa Gaze iznosila 556 kvadratnih kilometara, a ne sadašnjih 365 kvadratnih kilometara, jer su sva okolna naselja pripadala Gazi.

Čvrstina i uzmicanje

Vojni stručnjak pohvalio je Al-Qassamov pristup obrnutog inženjeringa zasnovanog na simulaciji i proizvodnji raspoloživog oružja, što je navelo okupacionu vojsku da se povuče – pod teretom udara otpora – iz većine naseljenih područja i pozicionira u poljoprivrednim područjima, što znači da je u konfuziji te da je doživjela očiti neuspjeh.

U vezi s implikacijama otpuštanja komandira čete od strane komandanta 51. bataljona u Brigadi Golan zbog izlaganja grupe vojnika opasnosti u naselju Shujaiya, Al-Duwairi je pojasnio da se otpuštanja tokom ratova ne dešavaju osim u slučaju počinjenih ozbiljnih grešaka koje uzrokuju bolne posljedice i teške ljudske gubitke.

Dodao je da je ovo što se dešava slika i prilika opće klime i nesuglasica u ratnom vijeću između Netanyahua i ostatka njegovih saradnika, kao i njegovog razilaženja sa vojnim strukturama, jer (Netanyahu) “u toku rata lične i stranačke interese stavlja iznad državnih”.

Naglasio je da otpor u Gazi djeluje postojano i kohezivno i da pruža izvanredne rezultate, “kao da nije pretrpio nikakve gubitke”. Očekuje da će se nakon dvije sedmice vojne aktivnosti preseliti na jug kako su ranije prebačene na sjever, nakon čega je ustvrdio da će okupacija biti poražena, baš kako je i bivši izraelski premijer Ariel Sharon bio primoran povući se iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada