Turski parlament trebao bi danas razmatrati članstvo Švedske u NATO-u

Odbor za vanjske poslove turskog Parlamenta u novembra nije uspio postići dogovor o tekstu za glasanje u Parlamentu pa će se ponovno sastati u utorak poslijepodne.

Nakon što Odbor prihvati tekst, održat će se glasanje u Parlamentu gdje Erdoganov vladajući savez ima većinu (Reuters)

Parlament Turske trebao bi u utorak poslijepodne nastaviti raspravu o ratifikaciji zahtjeva Švedske za članstvo u NATO-u, problematičnom pitanju koje se dodatno zakompliciralo nakon što ga je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan povezao sa zahtjevom Ankare da joj Washington proda borbene avione F-16, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Švedska i Finska odbacile su decenije vojne nesvrstanosti i nastojale se pridružiti odbrambenoj organizaciji predvođenoj SAD-om nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Njihove zahtjeve za članstvo brzo su odobrile sve članice NATO-a osim Turske i Mađarske. No, u slučaju Finske su popustili pa je u aprilu postala 31. članica Alijanse.

Turska i Mađarska su jedine članice NATO-a koje još moraju ratificirati kandidaturu Švedske 19 mjeseci nakon što je podnijela zahtjev za članstvo.

Odbor za vanjske poslove turskog Parlamenta u novembra nije uspio postići dogovor o tekstu za glasanje u Parlamentu pa će se ponovno sastati u utorak poslijepodne.

Pitanje aviona F-16

Erdogan je povukao svoje primjedbe na članstvo Švedske u NATO-u u julu nakon što se Štokholm obračunao s kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima.

“Vidimo promjenu u politici u Švedskoj. Vidimo da su neke odluke donesene na sudovima, iako njih malo”, rekao je Fuat Oktay, zastupnik iz Erdoganove vladajuće stranke AKP i šef parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, u televizijskom intervjuu u ponedjeljak.

“Imali smo neke zahtjeve za poduzimanje daljnjih koraka”, dodao je.

Nakon što Odbor prihvati tekst, održat će se glasanje u Parlamentu gdje Erdoganov vladajući savez ima većinu.

Erdogan je u decembru sugerirao da će Parlament djelovati po pitanju Švedske samo ako američki Kongres odobri traženu tursku kupnju desetaka borbenih aviona F-16 i rezervnih dijelova te ako drugi NATO saveznici, uključujući Kanadu, ukinu embargo na oružje Ankari.

Izvor: Agencije