Svjetska banka odobrila Ukrajini zajam od 1,34 milijarde dolara

Iznos uključuje i grant od 190 miliona dolara iz Norveške, subvencije od 50 miliona dolara iz SAD-a i švicarski grant u vrijednosti od 20 miliona dolara.

Rat u Ukrajini je počeo u februaru 2022. (Reuters)

Ukrajina je u okviru projekta Svjetske banke dobila zajam od 1,34 milijarde dolara za podršku administrativnim kapacitetima te zemlje, prenosi Anadolija.

“Finansiranje se sastoji od zajma Svjetske banke u iznosu od 1,086 milijardi dolara, koji je obezbjeđen preko Povjereničkog fonda za unapređenje potrebnih kreditnih sredstava za Ukrajinu (ADVANCE Ukraine) pod garancijom japanske vlade”, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva finansija.

U saopštenju se ističe da ovaj iznos uključuje i grant od 190 miliona dolara iz Norveške, subvencije od 50 miliona dolara iz Sjedinjenih Američkih Država i švicarski grant u vrijednosti od 20 miliona dolara.

‘Prioriteni socijalni izdaci’

Ukrajinsko ministarstvo navodi da će ta sredstva biti iskorištena za socijalnu zaštitu u starosti ili isplate zaposlenima državne službe za vanredne situacije, kao i za druge izdatke koji nisu povezani sa vojskom.

Navodi se da je ministar finansija Sergii Marchenko rekao da je međunarodna finansijska pomoć “značajan doprinos održavanju finansijske i ekonomske stabilnosti Ukrajine i omogućava nam da obezbijedimo prioritetne socijalne izdatke tokom rata”.

Izvor: Agencije