Reprezentacijama Brazila prijeti izbacivanje iz međunarodnih takmičenja

Iz FIFA-e i CONMEBOL-a poručili da neće oklijevati suspendirati Brazil ako Ednaldo Rodrigues ne bude vraćen na čelo Brazilskog nogometnog saveza.

Predsjednik CBF-a Ednaldo Rodrigues razriješen je dužnosti 7. decembra sudskom odlukom (Reuters - Ilustracija)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL) neće tolerirati nikakvo uplitanje države u upravljanje savezima i neće oklijevati suspendirati Brazil ako Ednaldo Rodrigues ne bude vraćen na čelo Brazilskog nogometnog saveza (CBF), naveo je izvor u CONMEBOL-u za francuski AFP, prenosi Hina.

“Propisi su jasni. Ni na koji način nije dopuštena intervencija vanjskih sila u području nadležnosti udruženja”, izjavio je izvor koji je želio ostati anoniman.

Predsjednik CBF-a Ednaldo Rodrigues razriješen je dužnosti 7. decembra sudskom odlukom. Sud je poništio prethodni sporazum između CBF-a i tužiteljstva u Riju koji datira od marta 2022. godine, a koji je dopuštao izbor Rodriguesa na čelo saveza do 2026.

Sud je upravljanje CBF-om privremenom povjerio Joseu Perdizu koji ima mandat za organiziranje novih izbora.

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i CONMEBOL odlučili su poslati misiju u Rio de Janeiro koja će s radom početi 8. januara kako bi pokušala pronaći rješenje krize.

Svjetsko i kontinentalno prvenstvo

Kako javlja brazilski medij UOL, CBF je 24. decembra primio pismo koje su potpisali član FIFA-e Kenny Jean-Marie i predstavnik CONMEBOL-a Monserrat Jimenez Granda, u kojem ove dvije organizacije “energično insistiraju” da prije 8. januara “neće biti donijeti nikakva odluka koja se tiče CBF-a, a posebno izbora”.

U suprotnom, FIFA neće imati “drugog izbora nego zatražiti od svog nadležnog tijela da se pozabavi tim pitanjem”, što bi moglo “dovesti do suspenzije”. U pismu se navodi da bi takva suspenzija CBF-a podrazumijevala isključenje brazilskih reprezentacija i klubova iz svih međunarodnih takmičenja.

Brazilska muška reprezentacija trenutno igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026., a u junu i julu 2024. “Carioce” čeka nastup i na Južnoameričkom prvenstvu.

Izvor: Agencije