Papa osudio ‘užasnu žetvu’ nevinih civila u Gazi

Papa je u svojoj božićnoj poruci da su djeca koja umiru u ratovima, uključujući u Gazi, ‘mali Isusi današnjice’ i da izraelski napadi tamo žanju ‘užasnu žetvu’ nevinih civila.

Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et Orbi u ponedjeljak da se prekinu vojne operacije i popravi humanitarna situacija u Gazi (ANSA)

Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et Orbi u ponedjeljak da se prekinu “vojne operacije” i popravi humanitarna situacija u Gazi i rekao da je rat put bez odredišta i da svijet treba reći ne oružju, prenosi Hina.

Papa Franjo rekao je da “preklinjući moli” da se oslobode Hamasovi taoci, prekinu “vojne operacije” u Gazi, a humanitarna situacija popravi.

On je rekao u svojoj božićnoj poruci da su djeca koja umiru u ratovima, uključujući u Gazi, “mali Isusi današnjice” i da izraelski napadi tamo žanju “užasnu žetvu” nevinih civila.

Papa je napad Hamasa 7. oktobra na Izrael nazvao “gnusnim”.

“Neka (mir) dođe u Izrael i Palestinu, gdje rat razara živote tih naroda. Grlim sve, a posebno kršćanske zajednice Gaze i cijele Svete Zemlje”, rekao je papa Franjo i pozvao da se zaustavi “raspirivanje sukoba”, a umjesto toga ide prema rješenju palestinskog pitanja uz snažnu političku volju i potporu međunarodne zajednice.

Papa je naglasio da moli za Ukrajinu, Siriju, Jemen, libanski narod i za sve zemlje koje su poprište nasilnih sukoba te pozvao sve da mu se pridruže u molitvi za kraj svih ratova u svijetu.

“Reći da miru znači reći ne ratu, svakom ratu. S hrabrošću reći ne ratu. Rat je put bez odredišta i poraz bez pobjednika”, rekao je papa Franjo koji je kritizirao povećanje proizvodnje i prodaje oružja.

Reći ne ratu, znači reći ne oružju

“Da bi se reklo ne ratu, mora se reći ne oružju”, naglasio je.

Poglavar Katoličke crkve pozvao je da svijet bude “glas nevinih, onih koji su umrli zbog nedostatka vode i hrane, glas onih koji ne mogu pronaći posao ili su ga izgubili, glas onih koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu u potrazi za boljim životom”.

Govoreći sa centralnog balkona bazilike svetog Petra hiljadama ljudi na trgu ispod, pozvao je na zaštitu prava migranata širom svijeta.

Izvor: Agencije