Turska pojačala napade na kurdske ciljeve u Iraku i Siriji

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su napadi odmazda za smrt 12 turskih vojnika na teritoriji Iraka prošlog vikenda.

U Kamišiliju, na sjeveroistoku Sirije, najmanje šest civila je danas ubijeno u turskim zračnim napadima (AFP)

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je ta zemlja pojačala zračne udare po militantnim kurdskim grupama u Siriji i sjevernom Iraku, i da je tom prilikom ubila 26 njihovih pripadnika.

Napadi su, kako je pojašnjeno, odmazda za smrt 12 turskih vojnika na teritoriji Iraka prošlog vikenda, piše AP, prenosi Beta.

U Kamišiliju, na sjeveroistoku Sirije, najmanje šest civila je danas ubijeno u turskim zračnim napadima, saopštio je zvaničnik lokalne bolnice koji je želio da ostane anoniman.

U saopštenju Sirijske opservatorije za ljudska prava, ratnog posmatrača sa sjedištem u Velikoj Britaniji, također se spominje šest ubijenih civila i dodaje se da je tom prilikom ranjeno još 11 civila.

Pokušaj infiltracije u tursku bazu

Turska je tokom 2023. godine izvela 124 udara po sjeveroistoku Sirije, ubivši 92 osobe, navodi Opservatorija.

U petak su turski zvaničnici saopštili da su borci povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom separatističkom grupom koja već 30 godina vodi pobunu protiv Turske, pokušali da se infiltriraju u tursku bazu, u poluautonomnoj kurdskoj regiji, na sjeveru Iraka.

Oni su rekli da je tom prilikom šest turskih vojnika poginulo.

Sljedećeg dana u sukobima sa kurdskim borcima ubijeno je još šest turskih vojnika.

Kao odgovor, Ankara je pokrenula udare po desetinama lokacija za koje je rekla da su povezane sa PKK.

Neke od tih meta bile su lokacije naftne industrije i vitalna infrastruktura na sjeveroistoku Sirije, što je proizvodnju električne energije u toj oblasti smanjilo za 50 posto, saopštile su autonomne kurdske vlasti za koje Turska tvrdi da su povezane sa PKK.

Kurdska administracija pozvala na intervenciju UN-a

Turska i Washington smatraju PKK terorističkom grupom, ali se ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile saveznik SAD u borbi protiv grupe ISIL u Siriji.

Kurdska administracija je u svom saopštenju pozvala Ujedinjene nacije da intervenišu, upozoravajući da bi turski napadi mogli da ugroze sigurnost regije.

U njemu se navodi da je napadnuta i lokacija kraj zatvora Alaja u Kamišliju, u kojem su smješteni pripadnici ISIL-a.

Irački zvaničnici za sada nemaju komentar na napade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada