The Washington Post: Izraelski rat protiv Gaze je najrazorniji rat stoljeća

Rat u Gazi do sada je rezultirao smrću više od 20.057 ljudi, raseljavanjem većine stanovništva i uništavanjem ogromnog dijela teritorije opkoljenog Pojasa Gaze.

Izrael je počinio nebrojene masakre u Gazi i izazvao masovno uništavanje zgrada i infrastrukture

Američki list The Washington Post navodi da postoje dokazi o tome da šteta koju su izraelske snage nanijele Pojasu Gaze premašuje ono što se dešavalo u ostalim sukobima tokom ovog stoljeća te da je ovaj rat jedan od najrazornijih. Do sada je rezultirao smrću više od 20.057 ljudi, raseljavanjem većine stanovništva i uništavanjem ogromnog dijela teritorije opkoljenog Pojasa Gaze.

Najžešći napadi vjerovatno su oni iz zraka koji su sravnili sa zemljom čitava naselja i napravili kratere u dvorištima i baštama.

Američki list je u izvještaju naveo da je analizirao satelitske snimke, podatke o zračnim napadima, procjenu napravljene štete koju je uradio UN te da je uradio intervjue sa zdravstvenim radnicima i stručnjacima za municiju i zračni rat.

Veliko razaranje

U listu je pojašnjeno da prikupljeni dokazi pokazuju da je Izrael započeo svoj rat u Pojasu Gaze onim tempom i stepenom razaranja koji vjerovatno premašuje razaranja koje je prouzrokovao bilo koji moderni sukob.

To je evidentno u obimu porušenih objekata u Pojasu Gaze u periodu kraćem od perioda borbi sirijskog režima u Alepu između 2012. i 2016. godine, kao i perioda vojne kampanje koju je predvodio SAD protiv ISIL-a u gradu Mosul u Iraku i u gradu Raka u Siriji 2017. godine.

List navodi da je izraelska vojska izvršila zračne napade širokih razmjera u blizini bolnica, „koje bi trebale biti posebno zaštićene prema zakonima ratovanja“.

Satelitski snimci, koje je analizirao američki list, pokazuju na desetke kratera u blizini 17 bolnica, od njih ukupno 28 na sjeveru Pojasa Gaze, području koje je bilo podvrgnuto najnasilnijem bombardiranju i borbenim operacijama u prva dva mjeseca rata. Deset kratera ukazuje na upotrebu bombi od jedne tone, najveće bombe te vrste koja se koristi.

List je citirao predsjednicu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Mirjanu Špoljarić Egger, koja je posjetila Gazu 4. decembra: „Ne postoji sigurna zona. Prošla sam ulicama i nisam vidjela niti jednu ulicu koju nije zahvatilo uništenje civilne infrastrukture, uključujući i bolnice.”

Zastrašujuće brojke

The Washington Post prenio je izjavu Ministarstva zdravstva u Gazi prema kojoj je rat rezultirao ranjavanjem više od 53.320 osoba i ubijanjem više od 7.700 djece. Žene i djeca čine oko 70 posto ubijenih, prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, koji također navodi da je 1,9 miliona ljudi raseljenih iz svojih domova, što je 85 posto stanovništva.

Michael Lynk, specijalni izvjestitelj UN-a o ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama, rekao je: „Čini se da smrt palestinskih civila u ovako kratkom vremenskom periodu predstavlja najveću stopu civilnih žrtava 21. stoljeća.“

List je objavio da je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant 10. oktobra obavijestio svoje snage da su „lišene svih ograničenja“ i da se „Gaza nikada neće vratiti na ono što je bila“.

Istog dana, portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je: „Sada se fokusiramo na ono što uzrokuje najveću štetu.“

Američki list je objavio da je u periodu od nešto više od dva mjeseca, izraelsko ratno zrakoplovstvo ispalilo 29.000 projektila, od kojih je 40-45 posto nenavođenih, prema nedavnoj procjeni Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe.

Izraelska vojska nije krila da joj bolnice u Gazi predstavljaju vojne mete, navodi list, zasnivajući navod na Hagarijevoj izjavi od 5. novembra: „Hamas sistematski koristi bolnice kao glavno sklonište za svoju ratnu opremu.“

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada