Šest civila ubijeno u napadima na Herson i Horlivku

Lokalne vlasti navode kako je u Hersonu od ruskog napada poginulo pet osoba, dok ruski zvaničnici terete suprotnu stranu za udar i jednu poginulu osobu u Horlivki.

Herson je svakodnevno na meti ruskih udara (Reuters)

U ruskim napadima na ukrajinsku južnu regiju Herson ubijeno je pet osoba, kako navode ukrajinski zvaničnici, dok su ruske vlasti objavile da je jedna osoba poginula u ukrajinskom granatiranju grada Horlivka na istoku koji je okupirala Rusija.

Ukrajinski zvaničnici rekli su kako su među poginulima u nedjeljnim napadima 87-godišnji muškarac i njegova 81-godišnja suprugu koji su ubijeni kada je granatirana njihova stambena zgrada u gradu Hersonu.

Oleksandr Tolokonikov, šef ureda za medije regionalne vojne uprave u Hersonu, rekao je da je još devet osoba, uključujući 15-godišnjaka, ranjeno i kako je opskrba plinom i vodom djelimično prekinuta u napadima.

“Nema praznika za neprijatelja”, rekao je Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, u objavi na društvenim mrežama. “Oni za nas ne postoje sve dok neprijatelj ubija naše ljude i ostaje na našoj zemlji”.

Pomjeren Božić

Ruske snage neprestano granatiraju grad Herson otkako su napustile administrativno središte regije prije više od godinu dana.

Posljednji napad dogodio se kada se Ukrajina spremala prvi put obilježiti Božić 25. decembra, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao zakon o pomicanju proslave sa 7. januara koji je datum koji obilježava Ruska pravoslavna crkva.

U obraćanju na Badnjak, Zelenski je uvjeravao Ukrajince koji se bore protiv Rusije da “korak po korak, dan za danom, tama nestaje”.

“Danas je to naš zajednički cilj, naš zajednički san. I upravo je to naša zajednička molitva danas. Za našu slobodu. Za našu pobjedu. Za našu Ukrajinu”, rekao je Zelenski.

Ranjeno šestoro u Horlivki

U Horlivki pod ruskom kontrolom, oko 600 kilometara sjeveroistočno od Hersona, ukrajinsko granatiranje ubilo je jednu ženu i ranilo šest drugih osoba, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko koga je imenovala Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Napadi su također uništili trgovački centar i nekoliko drugih zgrada, rekao je Prihodko.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada