Rusi tvrde da su zauzeli Marijinku, Ukrajinci opovrgavaju

Većina izvještaja Marijinku, jugozapadno od centra Donjecka koji drži Rusija, opisuje kao grad duhova.

Ruska vojska pojačava kopnene i zračne napade na obližnji grad Avdijivku od sredine oktobra (EPA)

Ruske snage su preuzele potpunu kontrolu nad Marijinkom, gradom na istoku Ukrajine, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, no ukrajinska vojska je tu informaciju opovrgnula.

Šojgu je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da su ruske snage zauzele Marijinku, što bi predstavljao jedan od najznačajnijih teritorijalnih dobitaka za Moskvu otkako je zaposjela Bahmut u maju.

Ukrajinska vojska porekla je tvrdnje Rusije da su njene snage zauzele Marijinku.

“Pogrešna je informacija o zauzimanju Marijinke”, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Oleksandr Štupun za ukrajinsku nacionalnu televiziju.

“Naše snage su u gradu”, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Većina izvještaja Marijinku, jugozapadno od centra Donjecka koji drži Rusija, opisuje kao grad duhova.

Putin je kazao da će kontrola nad gradom, u kojem je nekad živjelo do 10.000 ljudi, omogućiti ruskim snagama da odbiju neprijateljske jedinice od Donjecka.

“Naše snage (sada) imaju priliku doći do šireg područja za operacije”, rekao je u videosnimci razgovora između njega i Šojgua, koju je objavio novinar Kremlja.

Posljednji veći uspjeh Rusije na ratištu bio je u maju kada je zauzela Bahmut, poprište jedne od najkrvavijih bitaka.

Ukrajina je u junu započela kontraofanzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija na jugu i istoku zemlje, uključujući Bahmut.

Snage Kijeva, suočene s dobro utvrđenim ruskim vojnicima, ipak nisu ostvarile veći napredak.

Sporo napredovanje

Ruska vojska pojačava kopnene i zračne napade na obližnji grad Avdijivku od sredine oktobra, što je centralna tačka njihovog sporog napredovanja kroz istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

Avdijivku su 2014. nakratko osvojili proruski separatisti, koji su zauzeli velike dijelove istočne Ukrajine. Odbrambeni položaji su kasnije izgrađeni oko grada, koji se smatra ulaznom tačkom u Donjeck.

“Ukrajinske obrambene snage nastavile su zaustavljati neprijatelja u području Marijinke i Novomihajlivke u regiji Donjeck, odbivši pet ruskih napada”, rekao je glavni štab ukrajinske vojske u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada