Poplava Al-Aksa uzrokovala stagnaciju građevinskog sektora u Izraelu

U oktobru je broj transakcija pao za 54 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

Gradilište novih stanova u primorskom gradu Aškelonu (Reuters)

Nedavni izvještaj izraelskog Ministarstva stanovanja otkrio je pad od 15 posto u novogradnji, što ukazuje na stagnaciju na tržištu nekretnina koji je izvršio pritisak i na ponudu i na potražnju.

Podaci koje je objavio izraelski Centralni biro za statistiku pokazuju da, dok je potražnja za novim i postojećim stanovima i dalje u stalnom opadanju, ponuda je također u potpunom zastoju, uz značajan pad građevinskih radova. U oktobru je broj transakcija pao za 54 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, što Jerusalem Post ocjenjuje zabrinjavajućim.

Izvještaj pokazuje da se od oktobra 2022. do septembra 2023. godine krenulo u izgradnju 61.620 stanova, što predstavlja pad od 14,4 posto na godišnjem nivou, iako ukupan broj stambenih jedinica, ako se ne računaju porušeni stambeni objekti, iznosi oko 57.650 jedinica.

List navodi da ove brojke ne odražavaju u potpunosti utjecaj operacije Poplava Al-Aksa i rata na Pojas Gaze, koji su doveli do veće stagnacije građevinskog sektora od 7. oktobra.

Najaktivniji gradovi

Geografski gledano, grad Tel Aviv i njegova predgrađa čine oko polovine novogradnje, sa 24,3 posto, odnosno 22,9 posto uzastopno, a ovo su gradovi sa najintenzivnijom gradnjom:

  • Tel Aviv – Jaffa: 5.907 stambena jedinica
  • Jerusalem: 4.012 stambena jedinica
  • Bat Yam: 2.548 stambena jedinica
  • Ashkelon: 2.082 stambena jedinica
  • Lod: 1.999 stambena jedinica

Ostali značajni gradovi koji su zabilježili povećanje izgradnje u odnosu na prošlu godinu su Nazaret, Raanana, Kiryat Gat, Haifa i Ramat Hasharon.

Vojnici pregledavaju oštećenu zgradu raketama otpora koje su pale na Ashdod (Reuters)

Za razliku od prošle godine, izgradnja je porasla u Tiberiji, Netivotu, Herzliji, Afuli, Or Yehudi, Nahariji i Haderi.

Tzachi Sovrin, potpredsjednik upravnog odbora i kontrolni vlasnik Sovrin grupe, priznao je pad gradnje u Izraelu, ali je zbog njegove važnosti izdvojio Tel Aviv, predviđajući porast potražnje u njemu zbog udaljenosti od konfliktnih područja.

Pozvao je vladu da preduzme brže mjere za rješavanje izazova s ​​kojima se suočava građevinska industrija, uključujući i nedostatak radnika.

Iznajmljivanje

Važno je napomenuti da je nedavno istraživanje javnog mnijenja koje je provela web-stranica We Check pokazalo povećanje ponude iznajmljivanja stanova u Izraelu za 50 posto i smanjenje zakupnina od 1,5 posto od Poplave Al-Aksa i rata u Pojasu Gaze.

Mnogi vlasnici stanova koji su svoje stanove iznajmljivali na kraće periode prije operacije koju je pokrenuo palestinski otpor, sada su ih redovno iznajmljuju, jer je odgađanje početka školske godine utjecalo na povećanje ponude i smanjenje potražnje za iznajmljivanjem stanova.

Vlasnici stanova koji nemaju sklonište (od projektila otpora) primorani su da smanje stanarinu usljed pada potražnje takvih stanova, navodi izraelski ekonomski list Globes, koji je citirao dio istraživanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada