Ministar odbrane Finske: Nema brzog kraja rata u Ukrajini

Ministar odbrane Finske kaže kako će 2023. ostati zapamćena kao ratna godina, ali i kao godina u kojoj je njegova zemlja postala članica NATO-a.

Finski ministar odbrane Antti Hakkanen (EPA)

Finski ministar odbrane Antti Hakkanen poručio je kako se u Ukrajini vodi rat za budućnost cijele Evrope i ocijenio da se taj rat neće brzo završiti.

Naveo je da je politika moći Rusije stvorila “osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti u Evropi, a posredno i u cijelom svijetu”.

“Dobili smo bolan dokaz da veća država može smatrati da ima pravo miješati se u izbore manjeg susjeda i da je spremna koristiti vojnu silu za postizanje vlastitih ciljeva”, dodao je Hakkanen, prenosi Tanjug, pozivajući se na finski javni servis YLE.

‘Historijska i ratna godina’

Prema riječima ministra odbrane, 2023. ostat će zapamćena kao ratna godina, ali i kao godina u kojoj je Finska postala članica NATO-a i potpisala sporazum o odbrambenoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“S članstvom našu sigurnost garantira najjači odbrambeni savez na svijetu. Savez čiji principi uključuju da je napad na jednu državu članicu napad na cijelu Alijansu”, kazao je Hakkanen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada