Manturov: Rusija prednjači pred Zapadom u proizvodnji oružja

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu februara 2022. godine, što je izazvalo najdublju konfrontaciju između Rusije i Zapada od hladnog rata.

Ruski lovac Suhoj Su-34 puca tokom takmičenja Aviadarts (Reuters)

Rusija u proizvodnji oružja prednjači pred Zapadom i namjerava zadržati visoku stopu rasta, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog premijera Denis Manturov, nakon što su i Zapad i Rusija pojačali proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu februara 2022. godine, što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata i najdublju konfrontaciju između Rusije i Zapada od hladnog rata, navode agencije.

Različita pitanja

Ukrajina i njena podrška sa Zapada pojačali su proizvodnju oružja u pokušaju da poraze ruske snage na frontovima u Ukrajini. Rusija je također povećala proizvodnju, ali kaže da je Zapad kriv za rat koji je za Moskvu počeo 2014. godine.

“Ne želim se hvaliti, ali mogu reći da smo počeli dobijati i ubrzavati tempo proizvodnje ranije od zapadnih zemalja”, rekao je za novinsku agenciju RIA Manturov, zamjenik premijera koji nadzire proizvodnju oružja.

“Drugo je pitanje koliko će ova utrka trajati”, istakao je oni i dodao da bi naredne godine trebao biti odobren plan naoružanja za period od 2025. do 2034. godine.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i njegov ministar odbrane Sergej Šojgu rekli su da proizvodnja artiljerije, bespilotnih letjelica, tenkova i oklopnih vozila raste.

Novi hladni rat i BDP

Neki bivši zapadni čelnici govorili su o novom hladnom ratu između Rusije i Kine sa jedne strane, i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika s druge strane, premda bi se ruskoj ekonomiji teškom 2.000 milijardi dolara bilo teško suprotstaviti cjelokupnoj moći Zapada u dužem razdoblju.

Prema podacima MMF-a, nominalni bruto domaći proizvod SAD ove godine iznosi 27.000 milijardi dolara, a kineski 17.700 milijardi dolara.

“Moramo obnoviti rezerve i održati zadanu stopu proizvodnje”, rekao je Manturov.

Kazao je kako se opseg državnih narudžbi za odbranu u 2023. udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se proizvodnja “određenog oružja” deseterostruko povećala.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada