Izraelska zarobljenica: Stražari u Gazi su nas štitili svojim tijelima od bombardovanja

Dodala je: „Kada smo ih pitali da li će nas ubiti, odgovorili su: ‘Prvo mi moramo umrijeti, pa onda vi’.“

Chen Goldstein-Almog bila je zarobljena u Gazi zajedno sa svoje troje djece (društvene mreže)

Izraelka koja je puštena iz zarobljeništva u Pojasu Gaze pohvalila je ophođenje stražara Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), rekavši da su bili spremni sebe žrtvovati kako bi zaštitili nju i njeno troje djece od izraelskog bombardiranja.

U razgovoru sa Chen Goldstein-Almog i njenom kćerkom Agam na jednom izraelskom kanalu, Chen je rekla: „Čuvari koji su nas držali zarobljene (u Gazi) štitili su nas svojim tijelima od bombardiranja. Štitili su nas od vatre izraelske vojske, bili smo im veoma važni.”

Dodala je: „Kada smo ih pitali da li će nas ubiti, odgovorili su: ‘Prvo mi moramo umrijeti, pa onda vi’.“

„Stražari su bili u našoj blizini, nismo ostali ni na trenutak sami. Bojala sam se da će svakog trenutka doći vojska u pokušaju da nas spasi. Toga sam se bojala“, riječi su zarobljenice.

Igra sa djecom

Na pitanje kako je provela vrijeme u pritvoru, odgovorila je: „Igrala sam se sa svojom djecom. Moja kćerka Agam je stalno vježbala. Jedan od stražara se čak nadmetao sa mnom u obaranju ruke, ali je prije toga stavio peškir preko ruke.“ Kada ju je voditelj pitao zašto peškir, ona je odgovorila: „Oni poštuju ženu, žena im je neprikosnovena i nije ju dozvoljeno dirati. Za njih je žena kraljica.“

Oslobođena zarobljenica je pričala i o svoja dva mala sina: „Igrali su se i crtali, a stražari su ih naučili da igraju neke igre sa kartama.“

Važno je napomenuti da su Hamas i ostale frakcije otpora u novembru oslobodile oko 50 izraelskih zarobljenika, uključujući žene i maloljetnike, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih zarobljenika u okupacionim zatvorima, u skladu sa sporazumom o humanitarnom primirju.

Pokret je nekoliko puta objavljivao vijesti o smrti određenog broja zatvorenika koje drži u pritvoru, a koji su poginuli usljed teškog i neselektivnog izraelskog bombardiranja cijelog Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada