Iran negira tvrdnju SAD-a da je napao tanker blizu Indije

Pentagon je u subotu saopštio da je dron, lansiran iz Irana, pogodio tanker za prevoz hemikalija u Indijskom okeanu.

U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen (Reuters)

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je tvrdnju SAD-a da je Iran napao teretni brod u blizini Indije odbacio kao “neutemeljenu”.

Pentagon je u subotu saopštio da je dron, lansiran iz Irana, pogodio tanker za prevoz hemikalija u Indijskom okeanu, prenosi Hina.

“Motorni brod CHEM PLUTO, tanker za hemikalije koji plovi pod zastavom Liberije, u vlasništvu Japana i Nizozemske, pogođen je danas oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Indijskom okeanu, 200 nautičkih milja od obale Indije, napadačkim dronom ispaljenim iz Irana”, rekao je u subotu glasnogovornik Pentagona.

U saopštenju Pentagona pisalo je da je taj napad “sedmi iranski napad na komercijalne brodove od 2021. godine”.

U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen.

Prijetnje zatvaranjem morskih puteva

Prema kompaniji Ambrey za pomorsku sigurnost brod je “povezan s Izraelom” i plovio je između Saudijske Arabije i Indije, a Wall Street Journal je objavio da je nizozemska kompanija koja upravlja MV Chem Plutoom povezana s izraelskom brodarskom kompanijom Idan Ofer.

U novembru je napadom bespilotne letjelice u Indijskom okeanu također oštećen izraelski teretni brod, za šta je Washington također okrivio Iran.

U subotu je dužnosnik iranske Revolucionarne garde Mohamad Reza Nakdi upozorio da će drugi plovni putevi postati neprohodni ako se rat između Izraela i Hamasa nastavi.

“S nastavkom zločina, Amerika i njene saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih puteva”, rekao je dužnosnik kojeg je citirala iranska novinska agencija Tasnim.

“Uskoro će morati očekivati ​​da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putevi biti zatvoreni”, upozorio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada