Husi objavljuju detalje sukoba s američkim ratnim brodom

Glasnogovornik pokreta Husi je upozorio: ‘Crveno more će biti užareno poprište ako Amerika i njeni saveznici nastave sa svojim maltretiranjem.’

Američki ratni brodovi i nosač aviona u Crvenom moru (Reuters)

Mohammad Abdul Salam, glasnogovornik grupe Ansar Allah u Jemenu, poznate kao Husi, rekao je u nedjelju da je američki ratni brod ispalio rakete na njihov izviđački avion u Crvenom moru, ali da je jedna od raketa eksplodirala u blizini broda u vlasništvu Gabona.

Abdul Salam je u saopćenju pojasnio: “Dok je izviđački avion koji pripada jemenskim mornaričkim snagama izvodio izviđačke letove preko Crvenog mora, američki ratni brod je histerično otvorio vatru iz različitih vrsta oružja. Jedna od raketa je eksplodirala u blizini broda koji se kretao prema jugu Crvenog mora.”

Abdul Salam je naveo da brod pripada Republici Gabon i da je dolazio iz ruske luke.

Glasnogovornik pokreta Husi je upozorio: “Crveno more će biti užareno poprište ako Amerika i njeni saveznici nastave sa svojim maltretiranjem. Zemlje koje graniče s Crvenim morem moraju shvatiti realnost opasnosti koja prijeti njihovoj nacionalnoj sigurnosti.”

Glasnogovornik Husa je naveo da je prijetnja međunarodnoj pomorskoj plovidbi rezultat “militarizacije Crvenog mora od Amerike i njenih partnera koji dolaze u regiju bez bilo kakvog prava, osim toga da pružaju sigurnosne usluge za brodove izraelske neprijateljske tvorevine”.

“Čuvar prosperiteta”

Ranije jučer, američka Centralna komanda objavila je u saopćenju da su dvije protivbrodske rakete ispaljene prema međunarodnim pomorskim linijama u Crvenom moru iz područja pod kontrolom Husa u Jemenu, ne spominjući da je bilo nekih pogodaka ili nanesene štete.

Sjedinjene Američke Države su 18. decembra najavile inicijativu za formiranje multinacionalnih snaga iz nekoliko zemalja pod nazivom “Čuvar prosperiteta”, s ciljem da se odvrate napadi Husa u Crvenom moru i njihove prijetnje pomorskoj trgovini, navodi Washington.

Komentirajući formiranje ove koalicije, vođa Husa Abdul-Malik al-Houthi obećao je, u televizijskom obraćanju prošle srijede, da će gađati američke ratne brodove kao odgovor na bilo kakvu eskalaciju u Crvenom moru.

Husi ciljaju brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije, ili prevoze robu između Izraela i drugih destinacija, prolazeći kroz moreuz Bab al-Mandab. Husi poduzimaju ove akacije u znak podrške Palestincima u Gazi, što je navelo gotovo 180 brodova da izbjegnu plovidbu kroz Crveno more.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada