Egipat iznio ambiciozan plan za okončanje rata u Gazi

Podijeljeni izraelski ratni kabinet raspravljat će o prijedlogu. Hamas je odbacio prijedlog o podjeli vlasti u Gazi.

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry (AFP)

Egipat je predstavio, kako je opisano, ambiciozan plan za prekid vatre i okončanje rata u Gazi.

Prijedlog, koji je predstavljen Izraelu, Hamasu, Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim vladama, predviđa potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, kao i mnogih palestinskih zatvorenika, te formiranje palestinske vlade eksperata koja bi upravljala i Zapadnom obalom i Gazom.

Prijedlog, koji je razrađen sa zaljevskom državom Katar, podrazumijeva nekoliko krugova razmjene talaca i zatvorenika, javio je Al Jazeerin reporter Bernard Smith iz Tel Aviva.

U prvoj fazi, Hamas bi, tokom primirja koje bi trajalo sedam od deset dana, oslobodio sve taoce civile u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

U drugoj fazi, tokom još jednog sedmičnog primirja, Hamas bi oslobodio sve izraelske vojnike u zamjenu za još palestinskih zatvorenika.

U završnoj fazi, zaraćene strane sudjelovale bi u “mjesečnim pregovorima o oslobađanju svog vojnog osoblja koje drži Hamaas u zamjenu za još više palestinskih zatvorenika i povlačenje Izraela iz Gaze”, rekao je Smith.

Prema palestinskim podacima, Izrael u pritvoru drži oko 8.000 Palestinaca.

Tokom primirja, Egipat bi također vodio razgovore o ponovnom ujedinjenju palestinskih frakcija Hamasa i Palestinske uprave, koje bi potom imenovale vladu eksperata koja bi upravljala i Zapadnom obalom i Gazom do narednih izbora, izvijestio je The Times of Israel.

‘Izazovi’

Izgleda da je riječ o preliminarnom planu i već postoje naznake da bi mogao naići na probleme s obje strane.

Izraelski kabinet je u ponedjeljak trebao raspravljati o prijedlogu, iako je njegova vojska nastavila s napadom na Gazu tokom božićnih praznika, ubivši najmanje 100  Palestinaca.

Stručnjaci primjećuju da je vlada, koja se našla pod velikim pritiskom da preostale taoce vrati kući, podijeljena kada je riječ o uvjetima sporazuma.

“Jedan od izazova je prekid vatre u odnosu na primirje”, rekao je Al Jazeeri Mohammed Cherkaoui, profesor sa Univerziteta George Mason. “Palestinci govore o potpunom prekidu vatre. Izraelci čuju ‘primirje’, pauza.”

Dodaje da će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu također morati povući iz svoje deklarisane misije iskorjenjivanja Hamasa.

“S jedne strane, Netanjahu i dalje nedirektno pregovara s Hamasom, ali u isto vrijeme je njegov glavni cilj iskorijeniti ga.”

“On živi u dva odvojena svijeta koja treba ujediniti”, rekao je Cherkaoui.

Jedan zapadni diplomata je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao za Associated Press da Netanyahu i njegova vlada vjerovatno neće prihvatiti kompletan prijedlog.

Reuters je u međuvremenu, pozivajući se na egipatske sigurnosne izvore, izvijestio da su Hamas i saveznički Islamski džihad odbili prijedlog da prepuste vlast u Pojasu Gaze.

Izrael ulazi u 12. sedmicu razorne zračne i kopnene kampanje u Gazi u kojoj je ubijeno više od 20.400 Palestinaca, uključujući 8.200 djece.

Zračnim udarima uništen je veći dio opkoljene enklave i raseljeno 1,9 miliona Palestinaca koji sada žive u “katastrofalnim” uvjetima s malo hrane, vode i lijekova, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

Vjeruje se da se u Gazi još uvijek nalazi 129 talaca koje je Hamas zarobio nakon napada 7. oktobra na izraelski teritorij, u kojem je također ubijeno gotovo 1.200 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije