Aleksej Navaljni premješten u zatvor na Arktiku

Navaljni je lociran u kaznenoj koloniji u regiji Jamalo-Nenecki, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Navaljnijev advokat uspio ga je vidjeti u ponedjeljak (EPA)

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni premješten je u zatvor u arktičku regiju na sjeveru Rusije, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica nakon što su njegovi saradnici uspjeli stupiti u kontakt s njim nakon više od dvije sedmice.

Navaljni je lociran u kaznenoj koloniji IK-3 u Harpu u regiji Jamalo-Nenecki, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, rekla je glasnogovornica Kira Jarmiš.

Navaljnijev advokat uspio ga je vidjeti u ponedjeljak, rekla je Jarmiš, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Upućeno 618 zahtjeva za informacije o lokaciji

Navaljnijevi saveznici, koji su se pripremali za njegov premještaj u koloniju “posebnog režima”, najstrožiji stepen u ruskom zatvorskom sistemu, rekli su da ga njegovi advokati nisu vidjeli od 6. decembra pa su podigli uzbunu u vezi njegove sudbine.

“Puno hvala našim pristalicama, aktivistima, novinarima i medijima koji su zabrinuti za sudbinu Alekseja i koji se ne umaraju pisati o situaciji”, rekao je njegov advokat Ivan Ždanov.

Ždanov je rekao da je upućeno 618 zahtjeva za informacije o lokaciji Navaljnog koji je bio zatvoren u kaznenoj koloniji 235 kilometara istočno od Moskve.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada