Zelenski i zvaničnici tvrde da su oborena tri ruska aviona Su-34

Predsjednik Ukrajine i vojni zvaničnici saopćlii su da su zračne snage na južnom frontu oborile tri ruska borbena aviona-bombardera, pozdravljajući to kao uspjeh u 22-mjesečnom ratu.

Ukrajinski stručnjak za avijaciju Valerij Romanenko vjeruje da su rakete Patriot oborile ruske avione (Ukrinform)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojni zvaničnici saopćlii su da su zračne snage te zemlje u petak na južnom frontu oborile tri ruska borbena aviona-bombardera Su-34, pozdravljajući to kao uspjeh u 22-mjesečnom ratu.

Ruska vojska nije pomenula incident, prenosi Fena.

Ruski blogeri priznali su, međutim, gubitak, dok analitičari sugeriraju da su vjerovatno korištene rakete Patriot, koje su isporučile Sjedinjene Američke Države.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi te izvještaje.

“Danas [petak] u podne u južnom sektoru – minus tri ruska lovca-bombardera Su-34!”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram komandant ukrajinske Ratne avijacije Mikola Olesčuk.

Ruski mediji potvrdili obaranje aviona

Glasnogovornik zračnih snaga Juri Ihnat opisao je to na nacionalnoj televiziji kao “sjajno planiranu operaciju”.

“U našoj pozitivnoj statistici već neko vrijeme nije bilo Su-34”, kazao je on, navodeći model kao jedan od najmodernijih ruskih aviona za bombardiranje i ostale napade.

Zelenski je u noćnom videoobraćanju pohvalio protuzračnu jedinicu regije Odese za obaranje aviona u oblasti Herson.

Regija je okupirana u prvim danima ruske invazije , krajem februara 2022. godine.

Ukrajinske snage nastoje vratiti teritoriju i u novembru su uspostavile položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu.

Ruske novine Eurasia Daily navode da je ukrajinski izvještaj vjerodostojan.

Kijev je mogao lansirati rakete Patriot, koje imaju domet do 160 kilometara, na ciljeve na velikim visinama, sa zapadne strane rijeke Dnjepar, pišu novine.

Ukrajinski stručnjak za avijaciju Valerij Romanenko rekao je ukrajinskom NV radiju kako vjeruje da su rakete Patriot oborile ruske avione.

Patriotov domet 160 kilometara za aerodinamičke ciljeve

“To je bila situacija tamo gdje su Rusi izbacivali do 100 bombi na jugu. Nisu baš uzeli u obzir da Patriot ima domet od 160 kilometara za aerodinamičke ciljeve”, kazao je Romanenko.

Uspjesi Ukrajine postali su rjeđi od kako su njene snage prošle godine munjevito napredovale u ponovnom preuzimanju teritorije pod kontrolom Rusije na sjeveroistoku i jugu.

Kontraofanziva pokrenuta na istoku i jugu u junu imala je ograničen napredak.

Zelenski priznaje da je napredak sporiji nego što se očekivalo, ali je odbacio tvrdnje glavnog vojnog komandanta, generala Valerija Zalužnjeg, da je rat ušao u fazu “iscrpljivanja”, koja zahtijeva promjenu taktike.​

Izvor: Agencije