Trump vršio pritisak na izborne dužnosnike u Michiganu

U telefonskom razgovoru 17. novembra 2020. tadašnji američki predsjednik rekao je izbornim dužnosnicima u okrugu Wayne, dvojici republikanaca, da ne potvrde rezultate izbora.

Donald Trump suočava se sa saveznim optužbama da je nastojao poništiti rezultate predsjedničkih izbora 2020. (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je pritisak na izborne dužnosnike u Michiganu i tražio da ne potvrde pobjedu demokrate Joea Bidena u toj saveznoj državi nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

U telefonskom razgovoru 17. novembra te godine on je rekao izbornim dužnosnicima u okrugu Wayne, dvojici republikanaca, da ne potvrde rezultate izbora.

“Moramo se boriti za našu zemlju”, kazao je Trump, prema snimkama tog poziva koje je objavio Detroit News iz Michigana, prenosi Hina.

Okrug Wayne najnaseljeniji je okrug Michigana i uključuje Detroit, demokratski grad sa značajnom populacijom Afroamerikanaca.

Prema audiozapisu, Trump je rekao da su republikanci “prevareni na ovim izborima”, navodi se u medijskom izvještaju.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, suočava se sa saveznim optužbama da je nastojao poništiti rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, u pokušaju koji je kulminirao nasilnim napadom na Kongres u januaru 2021. godine.

Trump negira krivnju i odbacuje optužbe kao “lov na vještice” te je nastavio širiti lažne tvrdnje o raširenoj izbornoj prevari.

Pokušaj poništenja izbora

“Trumpove radnje poduzete su u svrhu promicanja njegove dužnosti predsjednika SAD-a da odano vodi brigu o zakonima i osigura integritet izbora, uključujući istragu namještenih i ukradenih predsjedničkih izbora 2020. godine”, kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung kada je upitan o medijskom izvještaju iz Michigana.

Trump je u Georgiji suočen s optužnicom da je nastojao poništiti rezultate predsjedničkih izbora, što obuhvata lični telefonski poziv republikanskom državnom sekretaru Georgije da “pronađe” dovoljno glasova kako bi se poništio njegov poraz u toj državi, što je dužnosnik odbio učiniti.

Vlasti Michigana podnijele su krivične prijave protiv 16 osoba zbog njihove uloge u navodnoj šemi lažnih birača nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, ali nisu optužili Trumpa.

“Moj ured će i dalje podržavati napore državnih i saveznih organa za provedbu zakona da istraže i pozovu na odgovornost umiješane u svaki zločin počinjen u pokušaju da se poništi volja glasača Michigana”, saopćila je državna sekretarka Michigana Jocelyn Benson, dodajući da nije znala za ove snimke Trumpa do objave u medijima.

Izvor: Agencije