Rasprava o ukrajinskim vojnim obveznicima u Njemačkoj

Svima ćemo poslati poziv za regrutaciju i svi koji dobiju poziv imaju pravo doći k nama i služiti, rekao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Volodimir Zelenskij je izjavio kako je ukrajinskim vojnim snagama potrebno novih 450.000 do 500.000 vojnika (Reuters)

U Njemačkoj se, nakon poziva ukrajinskih vlasti vojnim obveznicima u inostranstvu da se vrate u Ukrajinu, razvila rasprava oko vojnih obveznika koji kao izbjeglice borave u Njemačkoj.

“Svima ćemo poslati poziv za regrutaciju i svi koji dobiju poziv imaju pravo doći k nama i služiti“, rekao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov za dnevnik Bild.

Kazao je kako se još raspravlja o tome šta će se dogoditi s onima koji se ne odazovu na poziv ukrajinskih vlasti.

“Nije kazna stati u odbranu vlastite zemlje, nego čast“, rekao je Umerov, prenosi Hina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je ove sedmice izjavio kako je ukrajinskim vojnim snagama potrebno novih 450.000 do 500.000 vojnika.

Prema podacima njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, od početka ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara 2022. godine, u Njemačkoj je prijavljeno 203.640 muškaraca iz Ukrajine u dobi od 18 do 60 godina.

Kolektivna zaštita za ukrajinske državljane

Na društvenim mrežama su se pojavili napisi o tome da bi Njemačka mogla ukrajinske vojne obveznike isporučivati Ukrajini.

Savezni ured za migracije i izbjeglice je saopćio kako Ukrajina do sada nije poslala zahtjev za izručivanjem vojno sposobnih muškaraca te da svi državljani Ukrajine, nezavisno o spolu, u Njemačkoj trenutno uživaju zaštitu.

“Bez obzira na to radi li se o ženama, djeci, starijima ili vojno sposobnim muškarcima, svi oni u Njemačkoj uživaju zaštitu”, rekao je Jochen Hoevkenmeier.

Kolektivna zaštita za ukrajinske državljane trenutno vrijedi do kraja februara, ali će ponovo biti produžena za godinu.

U njemačkim medijima su se u više navrata pojavljivali kritički intonirani tekstovi o tome kako se vojni obveznici plaćanjem mita u uredima za regrutiranje mogu izvući od vojne obveze.

Izvor: Agencije