Putinovoj protukandidatkinji onemogućena kandidatura

Gašenje predizborne kampanje Ekaterine Duncove će kritičari ruskog predsjednika iskoristiti kao dokaz da neće tolerirati opoziciju na prvim izborima od kako je počeo invaziju na Ukrajinu.

Ekaterina Duncova se namjeravala kandidirati s programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika (Reuters)

Bivšoj televizijskoj novinarki Ekatarini Duncovoj onemogućeno je da se kandidira protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina na izborima idućeg marta, zbog “grešaka” u prijavi za kandidaturu, objavio je njen predizborni štab na komunikacijskoj platformi Telegram.

Do odluke je došlo svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnijela prijavu izbornoj komisiji da bude registrirana kao kandidatkinja. Namjeravala se kandidirati s programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

Snimka koju je objavio ruski televizijski kanal prikazuje sastanak Centralne izborne komisije, na kojen su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura.

Trenutno gašenje Duncovine predizborne kampanje će Putinovi kritičari iskoristiti kao dokaz da neće tolerirati nikakvu stvarnu opoziciju na prvim predsjedničkim izborima od kako je počeo invaziju na Ukrajinz.

Kritičari izbore smatraju lažnim procesom, sa samo jednim mogućim ishodom.

Putin bez stvarne opozicije

Kremlj tvrdi da će Putin pobijediti jer uživa iskrenu podršku diljem društva, koja, prema anketama, iznosi oko 80 posto.

Čelnica Centralne izborne komisije Ella Pamfilova uputila je riječi utjehe Duncovoj.

“Mlada ste žena, sve je pred Vama. Svaki minus se uvijek može pretvoriti u plus. Svako iskustvo je ipak iskustvo”, rekla je Pamfilova.

Kada je Duncova prošlog mjeseca rekla da se želi kandidirati, komentatori su je različito opisivali kao ludu, hrabru, ili kao dio plana koji je osmislio Kremlj kako bi izgledalo da Putin ima konkurenciju.

“Svaka zdrava osoba koja poduzima ovaj korak bojala bi se, ali strah ne smije pobijediti”, rekla je Duncova za Reuters u novembru.

Izvor: Agencije