Pokreti kineskih ratnih aviona i brodova u Tajvanskom moreuzu

Tajvan, pod demokratskom vladavinom za koji Kina tvrdi da je njena teritorija, žali se na četiri godine redovnih kineskih vojnih patrola i vježbi u blizini otoka.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da su od 13:30 sati u subotu po lokalnom vremenu uočeni lovci J-10, J-11 i J-16 (X)

Tajvan je u subotu javio o pokretima kineskih ratnih aviona i ratnih brodova oko otoka, uključujući letjelice koje prelaze osjetljivu središnju liniju Tajvanskog moreuza, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti tri sedmice uoči izbora na Tajvanu.

Tajvan, pod demokratskom vladavinom za koji Kina tvrdi da je njena teritorija, žali se na četiri godine redovnih kineskih vojnih patrola i vježbi u blizini otoka.

U toku je kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore na Tajvanu 13. januara.

Odnosi s Kinom glavna su tačka sporenja, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Deset aviona prešlo je centralnu liniju’

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da su od 13:30 sati u subotu po lokalnom vremenu uočeni lovci J-10, J-11 i J-16, kao i avioni za rano upozoravanje, koji su djelovali u zračnom prostoru sjevernog, centralnog i jugozapadnog Tajvana.

Deset aviona prešlo je centralnu liniju Tajvanskog moreuza, ili područja u njenoj blizini, “sarađujući s kineskim ratnim brodovima na izvođenju zajedničkih patrola borbene gotovosti”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Centralna linija nekada je služila kao nezvanična barijera između dvije strane, ali kineski avioni sada redovno nadlijeću preko nje.

Tajvan je poslao svoje snage da nadziru, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Kina nije komentirala nedavne vojne aktivnosti u blizini Tajvana.

Ranije je navodila da imaju za cilj sprečavanje “dosluha” između “tajvanskih separatista” i SAD-a te zaštitu teritorijalnog integriteta Kine.

Lai Ching-te favorit za narednog predsjednika

Tajvanska vlada, koja je u više navrata nudila pregovore s Kinom, odbacuje zahtjeve Pekinga o suverenitetu i tvrdi da samo stanovnici otoka mogu odlučivati o svojoj budućnosti.

Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne stranke, koga je Peking proglasio “separatistom”, u anketama je favorit za narednog predsjednika Tajvana.

Glavna opoziciona stranka Tajvana, Kuomintang, tradicionalno podržava bliske veze s Pekingom i obećala je da će ponovo pokrenuti dijalog s Kinom ako pobijedi na izborima.

Tvrdi da su građani Tajvana jedini koji mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Izvor: Agencije