Nizozemska će isporučiti 18 aviona F-16 Ukrajini

Isporuka borbenih aviona čeka na izvoznu dozvolu nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova i ispunjavanje kriterija za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini.

Nizozemska će isporučiti avione pomoć u borbi Ukrajine protiv ruske invazije (AP)

Nizozemska će isporučiti Ukrajini 18 borbenih aviona F-16, kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, saopćila je nizozemska Vlada.

“Obavijestio sam predsjednika [Ukrajine Volodimira] Zelenskog o odluci Vlade da pripremi prvih 18 borbenih aviona F-16 za isporuku Ukrajini”, objavio je privremeni premijer Mark Rutte na platformi X.

“Isporuka F-16 jedan je od najvažnijih elemenata unutar sklopljenih sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini”, dodao je, prenosi Hina.

Isporuka borbenih aviona još uvijek čeka na izvoznu dozvolu nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova i ispunjavanje kriterija za osoblje i infrastrukturu u Ukrajini, kazao je Rutte, ne navodeći vremenski okvir za ove odluke.

Obuka ukrajinskih pilota

Objava je omogućila rezerviranje sredstava i ljudi za pripremu aviona za isporuku, saopćila je Vlada.

“Razgovarao sam s Markom Rutteom kako bih zahvalio nizozemskoj Vladi na odluci da počne pripremati prvih 18 aviona F-16 za isporuku Ukrajini”, objavio je Zelenski na X-u.

Nizozemska je u novembru poslala svoje prve F-16 proizvedene u SAD-u u novi centar za obuku ukrajinskih pilota i osoblja u Rumuniji.

Danska, Norveška i Belgija najavile su da će isporučiti svoje avione F-16 Ukrajini nakon što je američka vlada odobrila njihovo slanje u svrhu odbrane od Rusije čim završi obuka pilota.

Izvor: Agencije