Biden potpisao zakon o izdvajanju rekordnih 886 milijardi dolara za vojsku

Zakon predviđa povećanje plata za pripadnike vojne službe za 5,2 posto i povećanje ukupnog budžeta za oko tri posto, odnosno na 886 milijardi dolara.

Zakon koji je potpisao Joe Biden usvojio je Kongres prošle sedmice (AP)

Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je Zakon o američkoj odbrambenoj politici (NDAA), kojim se izdvaja rekordnih 886 milijardi dolara godišnje za vojsku i vojne operacije.

To uključuje sredstva predviđena za pomoć Ukrajini i odvraćanje kineskih snaga u području Indo-Pacifika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zakon je usvojio Kongres prošle sedmice, kada je 310 zastupnika glasalo da se zakon usvoji, a njih 118 glasalo protiv toga.

Prijedlog zakona, jedan od rijetkih glavnih zakona koje Kongres usvaja svake godine, regulira političke odluke poput povećanja plata za pripadnike vojnih službi, kupovine brodova i aviona ili podrške stranim partnerima.

Produženje pomoći Ukrajini

Zakon predviđa povećanje plata za pripadnike vojne službe za 5,2 posto, kao i povećanje ukupnog budžeta za oko tri posto, odnosno na 886 milijardi dolara.

NDAA za fiskalnu 2024. godinu također uključuje četveromjesečno produženje spornog domaćeg nadzornog tijela, dajući zakonodavcima više vremena da reformiraju ili zadrže program, poznat kao član 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi.

Ta je odredba naišla na prigovore i u Senatu i u Zastupničkom domu, ali nedovoljno da bi se prijedlog zakona poništio.

Zakonom se produžuje jedna mjera za pomoć Ukrajini, Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine, do kraja 2026. godine, odobravajući 300 miliona dolara za program u fiskalnoj godini koja završava 30. septembra 2024. godine i sljedećoj.

Izvor: Agencije