Zdravlje Muhammada al-Deifa zbunilo i zabrinulo Mossad

Izvještaj o snimcima na kojima se glavni komandant vojnog krila Hamasa pojavljuje dobrog zdravlja izazvao je veliku pometnju u Izraelu.

Muhammad al-Deif jedan je od najistaknutijih vođa palestinskog otpora (Al Jazeera)

Objava izraelskih okupacionih medija o “dobrom zdravstvenom stanju” Muhammada al-Deifa, glavnog komandanta Brigada Izz al-Din Al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, suprotno prethodnim obavještajnim podacima procjene, izazvala je interakciju na stranicama društvenih medija.

Al-Deif je jedan od najistaknutijih vođa palestinskog otpora, a izraelska okupacija ga je ranije sedam puta pokušala likvidirati, posljednji put 2014. godine.

Najpoznatiji od pokušaja tih atentata bio je 2002. godine, kada su helikopteri Apache raketirali njegov automobil u naselju Sheikh Radwan u Pojasu Gaze, no Tel Aviv je kasnije priznao da je “nekim čudom” Al-Deif preživio.

Prema izraelskim novinama, procjene Mossada u proteklom desetljeću potvrdile su da je Al-Deif zadobio direktne povrede u četiri pokušaja atentata, zbog čega je ostao paraliziran, nesposoban da hoda i u invalidskim kolicima.

Nagrada od 100.000 dolara za informacije

Izraelski list Maariv objavio je izvještaj u kojem se navodi da je izraelska vojska u Gazi pronašla videosnimke na kojima se Al-Deif pojavljuje dobrog zdravlja, uz lagano šepanje, ali bez invalidskih kolica, suprotno ranijim procjenama izraelskih obavještajnih službi.

Taj izvještaj je izazvao veliku pometnju u Izraelu te je nekoliko izraelskih medija to opisalo kao obavještajni neuspjeh.

Drugi vjeruju da je Al-Deif uspio obmanuti Izrael tokom svih ovih godina, a treći tvrde da su snimci nanijeli veliku sramotu Mossadu.

Od početka nedavne izraelske agresije na Pojas Gaze, okupaciona vojska je Al-Deifa postavila na vrh liste svojih ratnih ciljeva, a prije nekoliko dana bacala je letke na Pojas obećavajući finansijsku nagradu od 100.000 dolara svakome ko pruži pouzdane informacije o njemu.

Program Shabakat je zapratio neke od komentara tviteraša o ovom neuspjehu izraelske obavještajne službe, uključujući komentar Wadi'a, koji je napisao: “Velike su greške izraelske obavještajne službe. Shin Bet je ranije lagao govoreći da su ga [Al-Deifa] povrijedili, a sada priznaju svoju grešku i ne znaju kako da ga neutraliziraju uprkos ‘svim pokušajima’.”

Ibrahim je tvitovao: “Još jedan u nizu neuspjeha izraelske obavještajne službe, koji se od ‘Potopa Al-Aksa’ kontinuirano razotkrivaju. Iluzija koju su stvorili da je Mossad natprirodan počela se raspršivati.

‘Snaga čovjeka je u njegovom vjerovanju’

Jassem je napisao: “S kojom okupacijom i obavještajnom službom imamo posla? Mossad ne zna zdravstveno stanje najistaknutijeg vođe otpora, niti ima podatke o njemu, a sve prethodne informacije o njemu pokazale su se pogrešnim.”

Lameesaa je pisala o drugom aspektu izraelskog neuspjeha, rekavši: “Oni vjeruju da je sposobnost čovjeka u njegovim udovima… No, istinska snaga čovjeka je u njegovom vjerovanju, makar mu ostala samo jedna pulsirajuća vena. Već godinama Muhammada Al-Deifa pokušavaju uhvatiti u zamku, ali bezuspješno.”

Izraelska okupaciona vojska odgovorila je na izvještaje, u kojima se na sve to gleda kao na obavještajni pobačaj, rekavši da nije iznenađujuće što je Al-Deif dobrog zdravlja i hoda na nogama.

Ističe da su najnovije informacije istovjetne onim koje imaju vojska i Shin Bet posljednjih godina.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada