U Velikoj Britaniji 800.000 neuhranjenih pacijenata

Podaci britanskih bolnica govore o alarmantnom porastu dijagnoza povezanih s lošom ishranom u posljednjem desetljeću.

Britanci čekaju u redu za besplatan obrok (Real Madrid C.F. / YouTube)

Više od 800.000 pacijenata primljeno je u bolnice u Velikoj Britaniji sa simptomima neuhranjenosti i nedostacima u ishrani u protekloj godini, prema podacima Nacionalne zdravstvene organizacije (NHS).

Kako piše Guardian, podaci britanskih bolnica govore o alarmantnom porastu dijagnoza povezanih sa lošom ishranom u posljednjoj deceniji, sa skoro pola miliona primljenih pacijenata sa nedostatkom željeza, stotine hiljada onih koji pate od nedostatka vitamina i više od 10.000 slučajeva neuhranjenosti tokom prošle godine.

Ljekari se uglavnom slažu u ocjeni da taj trend odražava njihova iskustva u klinikama, sa sve većim brojem pacijenata čiji su zdravstveni problemi posljedica siromaštva, prenosi Tanjug.

Roditelji ne jedu da bi djeca imala obrok

Predsjednica Kraljevskog koledža ljekara opće prakse (RCGP) Kamila Hawthorne navodi da se doktor u Velikoj Britaniji suočavaju sa “moralnim bolom” zbog ograničenih načina kojima mogu pomoći pacijentima.

“Ne možemo kao terapiju prepisati ishranu ili novac. Kao nacija ne bi trebali imati neuhranjenu djecu. Ne bi trebali imati djecu sa rahitisom. Ne bi trebali imati ljude sa nedostatkom željeza ili niskom količinom vitamina B. Postoji taj osjećaj da ovo nije u redu, šta se ovdje dešava?”, rekla je ona i dodala kako ne želi pacijentima naprosto prepisivati suplemente.

“Postoje slučajevi da se roditelji odriču obroka kako bi njihova djeca mogla jesti”, navela je Hawthore.

Iz RCGP-a pozivaju na veće količine besplatnih školskih obroka i na jače politike za poboljšanje pristupačnosti zdrave hrane u supermarketima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada