Šef NATO-a: Rusija pretrpjela ‘strateški poraz’ u Ukrajini

U razgovoru za njemačke medije, Stoltenberg je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio da postigne cilj da spriječi približavanje Ukrajine Evropi.

Rusija je pretrpjela veliki "strateški poraz" u ratu u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Reuters)

Rusija je pretrpjela veliki “strateški poraz” u ratu u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, javlja Anadolija.

U razgovoru za njemačke medije, Stoltenberg je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio da postigne cilj da spriječi približavanje Ukrajine Evropi.

“Putin želi Evropu u kojoj Rusija može da dominira svojim susjedima. Ali Ukrajina je sada bliža nego ikada prije NATO-u i Evropskoj uniji. Ovo je veliki strateški poraz za Rusiju”, rekao je on za njemačku novinsku agenciju DPA.

Stoltenberg tvrdi:”Predsjednik Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu. Osim toga, Rusija je izgubila stotine aviona, hiljade tenkova, a 300.000 vojnika je ubijeno ili ranjeno”.

Zapadne nacije nastaviće podržavati Ukrajinu

Priznao je da kontraofanziva ukrajinske vojske nije dala očekivane rezultate, ali je podvukao da će zapadne nacije nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

“Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, većina stručnjaka se plašila da će Rusi preuzeti kontrolu nad Kijevom za nekoliko dana – uključujući stručnjake iz NATO-a. Od tada su Ukrajinci uspjeli da oslobode 50 posto teritorije koja je bila okupirana”, rekao je on.

Prema njegovim riječima Ukrajinci su dobili velike bitke u Kijevu, Harkovu i Hersonu

“Ovo su izuzetne vojne pobjede. Ukrajina se potvrdila kao suverena, nezavisna država i nanijela je velike gubitke Rusiji”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada