SAD će sankcionirati strane banke koje podržavaju ruski rat u Ukrajini

Washington će biti ovlašten izdati takozvane sekundarne sankcije protiv finansijskih institucija koje podržavaju rusku odbrambenu industriju.

SAD je slao poruku finansijskim institucijama da imaju veoma oštar izbor (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su da će sankcionirati strane banke koje podržavaju ruski rat u Ukrajini, u novom pokušaju da izvrše ekonomski pritisak na Moskvu dok se diverzificira sa Zapada na Kinu.

Prema izvršnoj naredbi koju će potpisati predsjednik Joe Biden, SAD će biti ovlašten izdati takozvane sekundarne sankcije protiv finansijskih institucija koje podržavaju rusku odbrambenu industriju, rekli su zvaničnici.

SAD, najveća svjetska ekonomija, slao je poruku finansijskim institucijama da imaju “veoma oštar izbor”, rekao je visoki zvaničnik pod uobičajenim uslovom anonimnosti, prenosi Fena.

‘Izbor za svaku banku na svijetu’

“Konačno, za skoro svaku banku na svijetu, dajete im izbor između nastavljanja prodaje skromne količine robe ruskom vojno-industrijskom kompleksu ili povezivanja s američkim finansijskim sistemom – oni će izabrati da budu povezani s američkim finansijskim sistemom, s obzirom da je naša ekonomija daleko veća, a naša valuta je ona koja se koristi širom svijeta”, kazao je zvaničnik.

No, Rusija nastoji smanjiti oslanjanje na dolare, eure i jene od kako je njena invazija na Ukrajinu krajem februara 2022.  godine pokrenula val zapadnih sankcija.

Najveće kineske banke dale su Rusiji kredite u milijardama dolara od rata i nakon odlaska zapadnih institucija.

Američki zvaničnik je izrazio nadu da će evropske i američke banke, iako nisu direktno investirale u Rusiji, vršiti pritisak na partnere koji posluju u zemlji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada