Okupaciona vojska odvodi žene iz Jabalije na nepoznato odredište

Okupaciona vojska intenzivirala je zračno i artiljerijsko bombardiranje Jabalije i njenog izbjegličkog kampa, što je rezultiralo stotinama mrtvih i ranjenih.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je izraelska okupaciona vojska odvela na nepoznato odredište žene iz ambulantnog centra u Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze (Al Jazeera)

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je izraelska okupaciona vojska odvela na nepoznato odredište žene iz ambulantnog centra u Jabaliji na sjeveru Pojasa Gaze.

To je uslijedilo nakon što je Crveni polumjesec objavio gubitak komunikacije sa Hitnom pomoći u Jabaliji, gdje uposlenici i volonteri pružaju medicinske usluge, nakon što su sve bolnice na sjeveru Pojasa Gaze postale nefunkcionalne.

Portparol Crvenog polumjeseca rekao je da su okupacione snage oslobodile dio uposlenika Crvenog polumjeseca u Jabaliji, koji su bili uhapšeni nakon napada na njih, te da je još osam uposlenika i dalje u zatočeništvu.

Pogoršavanje humanitarnih i zdravstvenih uslova

Jučer je Crveni polumjesec potvrdio da je 127 osoba – uključujući bolničare, volontere i njihove porodice, kao i dvadeset dvoje ranjenih koji su tu na liječenju – ugroženo bombardiranjem i pucnjavom od strane okupacionih snaga.

Također je saopćio da se u Pojasu pogoršavaju humanitarni i zdravstveni uslovi te je upozorio na problem nesigurnosti hrane kao i na širenje epidemija zbog slabog imuniteta, koji je rezultat nestašice hrane i lijekova.

Okupaciona vojska intenzivirala je zračno i artiljerijsko bombardiranje Jabalije i njenog izbjegličkog kampa, što je rezultiralo stotinama mrtvih i ranjenih. Od 7. oktobra, izraelska vojska vodi razorni napad na Gazu, tokom kojeg je ubijeno više od 20.000 Palestinaca i ranjeno 52.600 njih, većinom djece i žena. Rat je rezultirao i masovnim uništenjem infrastrukture i humanitarnom katastrofom bez presedana, kako navode vlasti u Pojasu Gaze i Ujedinjene nacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada