Japan usvojio rekordni vojni budžet – 56 milijardi dolara

Budžetom je predviđeno dodatno jačanje vojske borbenim avionima F-35 i drugim američkim oružjem.

Japan planira potrošiti 300 milijardi dolara do 2027. godine da ojača vojnu moć (Reuters)

Vlada Japana usvojila je u petak rekordni budžet za odbranu u narednoj godini, koji će biti uvećan za više od 16 posto i iznosit će 56 milijardi dolara, a koji će ubrzati raspoređivanje krstarećih raketa dugog dometa, koje mogu pogoditi ciljeve u Kini ili Sjevernoj Koreji.

Budžetom je, također, predviđeno dodatno jačanje vojske borbenim avionima F-35 i drugim američkim oružjem, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Naredna godina je druga u petogodišnjem programu jačanja vojske, u skladu s novom sigurnosnom strategijom, koju je vlada premijera Fumija Kishide usvojila prošle godine.

Japan planira potrošiti 300 milijardi dolara do 2027. godine kako bi ojačao vojnu moć i gotovo udvostručio godišnju potrošnju na 68 milijardi dolara, što vojni budžet Japana čini trećim po veličini u svijetu, poslije SAD-a i Kine.

Velika promjena u sistemu izvoza oružja

Japan je u petak ublažio stroge propise o izvozu odbrambene opreme, u pokušaju da ojača veze sa zemljama saveznicima.

Vlada je dozvolila da se oružje proizvedeno u Japanu pod stranom licencom, uključujući gotove proizvode i komponente, otprema u zemlju u kojoj je sjedište davaoca licence.

To je prva velika promjena u sistemu izvoza oružja od 2014. godine, kada je Japan ukinuo politiku embarga na oružje, navodi agencija Kyodo.

Revizija, također, omogućava Japanu da prodaje dijelove oružja pod uvjetom da komponente same po sebi nisu smrtonosne, kao što su motori borbenih aviona te snabdijevanje odbrambenom opremom zemalja koje se brane od invazija koje krše međunarodno pravo, kao što je Ukrajina.

Prema Ministarstvu odbrane, japanske snage opremljene su sa 79 stranih licenciranih proizvoda, uključujući 32 iz SAD-a i 47 iz sedam drugih zemalja.

Isporuka proizvoda razvijenih zajedno s međunarodnim partnerima iz trećih zemalja tek treba biti odobrena, jer se vladajuće stranke nisu uspjele dogovoriti o tom pitanju, što je izazvalo neizvjesnost u vezi sa zajedničkim projektom razvoja borbenih aviona s Velikom Britanijom i Italijom.

Borbeni avion nove generacije do 2035.

Japan je ranije mogao isporučivati samo komponente odbrambenih proizvoda licenciranih u SAD-u, a sada može izvoziti ne samo komponente, već i gotove proizvode na zahtjev bilo koje zemlje porijekla licence za proizvodnju.

Propisi su ublaženi na osnovu prijedloga Liberalno-demokratske partije premijera Kishide i njenog koalicionog partnera, partije Komeito.

Vladajuće stranke će nastaviti razgovore o daljim revizijama pravila.

S obzirom na to da Japan, Velika Britanija i Italija imaju za cilj da zajednički razviju borbeni avion nove generacije do 2035. godine, Kishidina administracija pokušava ukinuti zabranu izvoza zajednički razvijenih proizvoda u druge zemlje.

Strane nastoje doći do dogovora sljedeće godine, iako Komeito ostaje oprezan u pogledu promoviranja izvoza oružja.

Vlada je saopćila da želi da se postigne dogovor o tom pitanju do kraja februara sljedeće godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada