Britanski profesor: Izrael gubi rat protiv Hamasa

Reputacija Izraela na međunarodnom nivou je opala zbog ubijanja 20.000 Palestinaca, ranjavanja više od 50.000 njih i uništavanja velikog dijela Pojasa Gaze.

Porodice izraelskih zatvorenika koje Palestinci drže u Pojasu Gaze protestuju ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu (AFP)

Paul Rogers, profesor emeritus mirovnih studija na Univerzitetu u Bradfordu, kaže da Izrael gubi rat protiv Islamskog pokreta otpora (Hamas), ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova vlada to nikada neće priznati. Zvanični izraelski narativ jeste da je Hamas oslabio, ali, po njegovom mišljenju, doktrina o izraelskoj vojsci kao o ogromnoj sili propada.

U svom članku u britanskim novinama The Guardian, Rogers je naveo da je donedavno narativ o ratu u Gazi bio u velikoj mjeri pod kontrolom izraelske vojske i Ministarstva odbrane. Reputacija Izraela na međunarodnom nivou je opala zbog ubijanja 20.000 Palestinaca, ranjavanja više od 50.000 njih i uništavanja velikog dijela Pojasa Gaze.

Međutim, izraelska vojska i dalje promovira priču o slabosti Hamasa, pa čak tvrdi da je rat na sjeveru Pojasa Gaze u velikoj mjeri završen, a uspjeh na jugu će uslijediti uskoro. Profesor smatra da su ovom narativu pridonijele velike poteškoće s kojima se suočava mali broj novinara koji su još uvijek u Gazi, dok se Međunarodna novinska organizacija drži Jerusalema i oslanja na izvore izraelske vojske za većinu informacija.

Taj narativ se promijenio, rekao je, kada je počela da se pojavljuje drugačija slika. Nedostaju dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju izraelske vojske da je pod bolnicom Al-Shifa štab Hamasa, kao i tvrdnju da nije mogla locirati izraelske taoce, uprkos tome što ima neke od najnaprednijih obavještajnih podataka na svijetu.

Pokazatelji problema izraelske vojske

Rogers je istakao da postoje i drugi širi pokazatelji koji ukazuju na probleme izraelske vojske. Prema informacijama koje je objavio list Yedioth Ahronoth, a koje je dobio od Odjela za rehabilitaciju Ministarstva odbrane, broj povrijeđenih Izraelaca iznosi preko 5 hiljada, od kojih je 58 posto s teškim povredama, a više od 2 hiljade njih su zvanično invalidi.

Ovi podaci ne podudaraju se sa zvaničnim podacima, prema kojima je poginulo samo 460 vojnika u Gazi, Izraelu i na Zapadnoj obali, a ranjeno njih oko 1.900.

Dodao je da postoje i žrtve prijateljske vatre, među kojima je 20 smrtnih slučajeva od njih 105, prema navodima lista Times of Israel.

Rogers je kritizirao čelnike izraelske vojske, rekavši da, uprkos izloženosti ogromnom pritisku da moraju uspjeti, mnogi od njih su vrlo inteligentni te će sada shvatiti da se, uprkos cijelom Netanyahuovom narativu, vojnom silom ne može pobijediti Hamas niti barem njegove ideje.

Također znaju da, dok oni odugovlače sa pregovorima, pritisak porodica taoca uskoro može dovesti do novog humanitarnog primirja. Zato im je cilj da naškode Hamasu koliko god mogu što je prije moguće, bez obzira na cijenu koju će Palestinci platiti, što pokazuju pojačani zračni udari ove sedmice.

Rogers vjeruje da Izrael ne riskira samo da postane odbačena država, čak i od svojih saveznika, nego i da podstakne novu generaciju opozicije da obnovi Hamas ili da postane njegov nasljednik.

Završio je svoj članak riječima da Izrael treba da se spasi od samoga sebe, a to će prvenstveno zavisiti od (američkog predsjednika) Joea Bidena i onih oko njega. Možda će motivirati zemlje Zapadne Evrope da promijene svoj stav te da prihvate svoju ulogu u hitnom okončanju ovog sukoba.

Izvor: Agencije