Bombardiranje izraelskih zarobljenika: ‘Teško nama ako je Hannibal bio motiv’

‘Hannibal protokol’ dozvoljava okupacionim snagama da koriste prekomjernu silu kako bi spriječili zarobljavanje bilo kojeg izraelskog vojnika, čak i po cijenu njegovog života.

Kanal 12 je otkrio da je tenk okupacione vojske 7. oktobra pucao na kuću u kojoj su bili izraelski zatočenici u naselju Be'eri (Reuters)

Izraelski mediji prate reperkusije otkrića Channela 12 o tenku okupacione vojske koji je 7. oktobra pucao na kuću u kojoj su bili izraelski zatočenici u naselju Be'eri, na tragu čega je vojni zvaničnik zauzeo stav o potrebi da se to istraži kako bi se utvrdili tačni uzroci.

Channel 13 je citirao rezervnog generala Guya Tzura, bivšeg komandanta kopnenih snaga, koji je naglasio neophodnost istrage incidenta.

“Bit će katastrofalno ako istragom dođemo do zaključka da se vojska oslanjala na ‘Hannibalov protokol’ i odlučila da ubije jedan broj kidnapiranih [zatvorenika] u zamjenu za određeni broj diverzanata palestinskog otpora. U tom slučaju – teško nama”, kazao je on.

“Hannibal protokol” dozvoljava okupacionim snagama da koriste prekomjernu silu kako bi spriječili zarobljavanje bilo kojeg izraelskog vojnika, čak i po cijenu njegovog života.

Jedan od emitera rekao je da se pucnjava može opravdati tvrdnjom da su pripadnici otpora počeli pucati na taoce unutar kuće, ali niko nije istražio ovaj događaj, uprkos brojnim nejasnoćama oko njega.

‘Deset godina za uklanjanje Hamasa’

“Mislim da bi neko trebao provesti organiziranu istragu o tome šta se dogodilo”, dodao je.

U drugom kontekstu, Channel 12 je izvijestio o dijelu rasprave koja se vodila u izraelskom ministarskom vijeću, gdje su ministri pitali o postignućima vojne operacije u Pojasu Gaze.

Načelnik Generalštaba Herzi Halevy je odgovorio da je “za uklanjanje vođa Hamasa potrebno vrijeme. Za ubistvo [nekadašnjeg čelnika mreže Al-Kaida Osame] Bin Ladena bilo je potrebno deset godina.”

Ministar Levin ga je upitao: “Jesmo li ušli u Gazu da bi se ovo sve oteglo deset godina? Da li nam je potrebno deset godina da eliminiramo Hamas?”.

Ministrica transporta Miri Regev pitala je “ko će doživjeti da svjedoči rezultate?”, na što su ministri odgovorili: “Bit ćemo ovdje i za deset godina.”

Novinar Channel 13 Ohid Himo rekao je da je Hamas prisutan na sjeveru i jugu Pojasa Gaze te da organizirano djeluje.

“Već dugo tragamo za anti-hamaskim raspoloženjem među stanovništvom Gaze… Gorka istina je da ne vidimo nikakve znakove moguće narodne revolucije protiv Hamasa”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada