Analitičari: Izrael izgubio imidž u ratu protiv otpora

Izrael je izgubio vojni imidž, jer nije uspio na terenu; želio se osvetiti, što mu nije pošlo za rukom i pored ubijajanja civila, pa je izgubio oba rata, kažu istraživači i politički analitičari.

Iyad Al-Qara kaže da izraelska okupacija traži način kako da se prikaže pobjednikom, ali ga još nije našla (Reuters)

Istraživači i politički analitičari smatraju da je borba za ono što se opisuje kao vojni imidž ne manje rasplamsana od vojnog suočavanja na bojnom polju u ratu koji Izrael vodi u Pojasu Gaze duže od dva mjeseca.

Tema dnevne analitičke sesije na Al Jazeeri bila je “Gaza… šta dalje?” na temu vojni imidž, na tragu videozapisa palestinskog otpora, a u kontekstu psihološkog ratovanja s okupacijom, od kojih je najnoviji snimak o tri izraelska zarobljenika ubijena od okupacije u Gazi.

Viši istraživač Centra za studije Al Jazeere Liqa Makki kaže kako je rat imidža paralelan s borbama na terenu i ponekad ih prevazilazi, s obzirom da je propaganda suštinski dio vojnog djelovanja vojski, ali zavisi od rezultata na terenu.

Ako je vojska poražena, taj poraz ne može se predstaviti pobjedom, što je slučaj s Izraelom.

‘Okupator jasno i otvoreno ispoljava terorizam’

Makki je dodao da je Izrael u trenutnom ratu u Gazi izgubio čitavu propagandnu mašineriju koju je gradio tokom 70 godina, dok svijet svjedoči kako on uništava i ubija civile na grozan i osvetoljubiv način i pokazuje da je nasilan, a ne ugnjetavan, kako promovira svojom propagandom, da ne želi mir, jer jasno i otvoreno ispoljava terorizam.

Viši istraživač Centra za studije Al Jazeere zaključio je da je Izrael “izgubio vojni imidž jer nije uspio na terenu, a želio se osvetiti, što mu nije pošlo za rukom i pored ubijajanja civila, pa je izgubio oba rata”.

Pisac i politički analitičar Iyad Al-Qara istakao je važnost videozapisa palestinskog otpora za stanovnike Gaze, kao i govora Abu Ubaide, vojnog glasnogovornika Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, za koje je rekao da su kompas dešavanja u Pojasu za njegove stanovnike.

Al-Qara je naglasio da Hamas, uprkos teškim okolnostima kroz koje prolazi, radi na izgradnji imidža u borbi protiv Izraela, za koji je kazao da mu je imidž postao noćna mora.

‘Masakri koji izraelska vojska čini protiv Palestinaca’

Dodao je da izraelska okupacija traži način kako da se prikaže pobjednikom, ali ga još nije našla.

Svoje lice je unakazila te praktično izgubila imidž na globalnom nivou zbog masakra koji čini protiv Palestinaca u Gazi.

Kako primjećuje pisac i politički analitičar, od Khan Yunisa u Gazi do onih koje on naziva borcima kamerama, govorom, snimkom i zvukom, koji prenose humanitarnu sliku onoga što se dešava u Gazi, uprkos činjenici da okupacija pokušava sakriti tu sliku od svijeta prekidom komunikacija, djelovanje medija umnogome se promijenilo u odnosu na prethodne ratove.

Što se tiče utjecaja ratnog imidža na Izraelce, šef Odsjeka za političke nauke na Univerzitetu Hebron Bilal Al-Shobaki smatra da postoji velika svijest o opasnosti imidža među njihovom elitom, umnim glavama i donosiocima odluka, jer znaju da su videosnimci palestinskog otpora u Gazi dio psihološkog ratovanja te da imaju utjecaj na Izraelce.

Snimci mogućnosti vojne proizvodnje u Gazi

Dodao je da videozapisi i medijski materijali koje objavljuje palestinski otpor imaju za cilj posijati sumnju u izraelsko društvo i pometnju unutar redova okupacione vojske, što se i dogodilo u slučaju izraelskog otvaranja vatre na njihove zatočenike koje je otpor držao u zarobljeništvu.

Mnogi izraelski stručnjaci, prema Al-Shoubakiju, smatraju da je najopasnija stvar u videozapisima koje emitira otpor to što tretiraju tri segmenta.

Na početku rata emitirali su snimke i videosnimke kojima pokazuju humanost Palestinaca, što je bilo posebno uočljivo prilikom puštanja izraelskih zatočenika, zatim snimke vojnih napada koji su bili usmjereni izraelskoj javnosti, a onda snimke odbrane od izraelskih napada, dok od srijede emitiraju i snimke o mogućnostima vojne proizvodnje u Gazi.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada