Al-Burhan prijeti ‘onima koji su pokazali neuspjeh’ u bici Wad Madani

Sudanski general traži odgovornost za povlačenje iz Wad Madanija pred Snagama za brzu podršku.

Al-Burhan je naglasio da su vojska, snage sigurnosti i policija odlučni u tome da eliminiraju Snage brze podrške (Reuters)

General Abdel Fattah al-Burhan, predsjedavajući Suverenog vijeća i komandant oružanih snaga u Sudanu, obećao je da će pozvati na odgovornost sve koji su bili nemarni u onome što se nedavno dogodilo u gradu Wad Madani, glavnom gradu države Gezira, u centralnom dijelu zemlje.

Al-Burhan je ove prijetnje iznio prilikom obraćanja vojnim oficirima u Port Sudanu, na istoku zemlje, navodi se u saopćenju Sudanskog vijeća za suverenitet.

Dana 18. decembra, Snage za brzu podršku, predvođene Muhamedom Hamdanom Dagalom, zvanim Hemedti, proglasile su kontrolu nad gradom Wad Madani, nakon borbi sa snagama sudanske vojske koje su trajale oko četiri dana.

Sljedećeg dana vojska je objavila da su se njene snage povukle iz grada i da vodi istragu o razlozima i okolnostima koje su dovele do povlačenja trupa s položaja.

Al-Burhan je naglasio da će oružane snage ostati ujedinjene i jake, te krajnji čuvar sigurnosti Sudana. Naglasio je da su vojska, snage sigurnosti i policija odlučni u tome da eliminiraju “pobunjeničku miliciju Snaga brze podrške”. On je dodao: “Svako ko je nemaran i ko se povlači će odgovarati, a u tome nema popustljivosti”.

“Uz odlučnost i ustrajnost oružanih snaga i sudanskog naroda, borit ćemo se da porazimo i slomimo pobunjeničku miliciju i njene pomagače iz političkih snaga koje žele vladati zemljom preko leševa sudanskog naroda.” Ovim stranama je poručio: “Nećete vladati Sudanom osim putem izbora.”

Naglasio da će svi koji budu sarađivali sa Snagama za brzu podršku platiti cijenu zbog svoje saradnje.

Borbe se nastavljaju

Pozvao je da se ne obraća pažnja na one koje šire glasine s ciljem da izazovu skepticizam prema oružanim snagama i šire zabrinutost i strah u srcima građana, rekao je.

Objasnio je da će se vojska boriti do posljednjeg vojnika sve dok narod Sudana ne bude uživao u sigurnost i stabilnost, “a oružane snage neće biti poražene”.

U isto vrijeme, Al-Burhan je naglasio da se mora krenuti naprijed s pregovaračkim procesom, dodajući: “Nećemo potpisati mirovni sporazum koji ponižava oružane snage i narod Sudana. Mora doći do prekida vatre, a pobunjenici moraju otići iz javnih ustanova, bolnica i domovi građana.”

U Sudanu se od sredine aprila odvijaju krvave borbe između vojske, koju predvodi Al-Burhan, i Snaga za brzu podršku na čelu s Hemedtijem.

Do sada je rat u Sudanu ostavio više od 12.000 mrtvih i više od 6 miliona raseljenih i izbjeglica, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Borbe i sukobi se vode u devet država, uključujući Kartum, Geziru, te države Kordofan i Darfur.

Izvor: Agencije