Zelenski: Ukrajinska odbrana sve se više oslanja na dronove

To je evidentni prioritet Ukrajine i konkretan način zaštite života naših boraca, rekao je ukrajinski predsjednik o razvoju taktike borbe dronovima protiv Rusije.

Važnost dronova svih veličina uveliko je porasla u gotovo 22 mjeseca rata (EPA)

Ukrajina se sve više oslanja na razne vrste bespilotnih letjelica u odbrani od ruske invazije, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“To je evidentni prioritet Ukrajine i konkretan način zaštite života naših boraca”, rekao je on tokom video obraćanja o razvoju taktike borbe dronovima protiv Rusije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Istakao je rezultate učešča na konsultacijama s vladom i vojskom u Kijevu o zalihama dronova kojima se raspolaže te što je od njih potrebno na prvoj liniji odbrane.

“Ubrzat ćemo logistiku”, kazao je predsjednik Ukrajine, u kojoj se intenzivno radi i na poboljšanju efikasnosti dronova.

Važnost dronova svih veličina uveliko je porasla u gotovo 22 mjeseca rata.

Posmatranje neprijatelja dronovima

Ukrajinski i ruski vojnici malim dronovima s kamerama posmatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju.

Takve letjelice također mogu ispuštati mala eksplozivna punjenja iznad tenkova ili rovova.

Ukrajinci ih koriste kako bi djelomično kompenzirali male zalihe artiljerijske municije, ali Rusija ima vrlo efikasnu tehnologiju za ometanje elektronike neprijateljskih dronova.

Rusija gotovo svake noći raspoređuje dronove iranske proizvodnje protiv civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima, koji se na kraju leta obrušavaju na metu eksplozivnim punjenjem.

Ukrajina i dalje razvija svoje dronove koji imaju sve veći domet.

Do sada je šteta koju su prouzrokovali napadajući ciljeve u Rusiji bila ograničena.

Izvor: Agencije