‘The Jerusalem Post’: Politički zemljotres pogodit će Izrael nakon rata

Autor teksta u izraelskom listu navodi kako je ‘kolosalna katastrofa’ nakon napada Hamasa 7. oktobra napravila tektonski pomak u političkom pejzažu Izraela.

Izraelsko povjerenje u sebe i u svoje političke i vojne vođe je narušeno, a oslabio je i osjećaj sigurnosti, piše list (Agencije)

Izraelski list The Jerusalem Post je objavio kako je “kolosalna katastrofa” nakon napada Islamskog pokreta otpora Hamas 7. oktobra napravila tektonski pomak u političkom pejzažu Izraela.

Autor teksta Herb Keinon objašnjava da zdrav razum nalaže ovaj zaključak, historijski presedan ga potvrđuje, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju njegovu neizbježnost.

Dodaje da Izrael od 20. decembra nije Izrael od 6. oktobra, i to svi shvataju.

Njegovo samopouzdanje je pogođeno, njegov osjećaj sigurnosti je narušen, a opalo je i povjerenje u izraelske političke i vojne vođe.

Naglasio je da je Izrael trenutno povrijeđen, zabrinut i ljut te da postoji goruća mržnja prema Hamasu, a uzavrio je i bijes prema vladi, pa se zapitao: ”Kako se to moglo desiti? Kako je Izrael mogao tako jadno propasti?”

Keinon ističe da je jedan od pokazatelja bijesa nevoljkost ministara u vladi i članova Knesseta [parlament] da se pojave u javnosti.

Katastrofa slična Jomkipurskom ratu iz 1973.

Ovih dana nema  istaknutih političara koji posjećuju ranjenike u bolnicama ili prisustvuju sahranama, što je bila uobičajena praksa u prošlosti, jer su zabrinuti zbog reakcija na koje će naići.

Autor podsjeća na situaciju u kojoj se Izrael već nalazio, zbog čega se sa sigurnošću može reći da se sprema politički zemljotres nakon rata.

Kaže da se u oktobru 1973. godine Izrael suočio sa sličnom katastrofom, Jomkipurskim ratom, koji je preokrenuo društvo i političku scenu.

Taj rat je izazvao gorući bijes, frustraciju i hiljade žrtava.

Na izborima održanim samo dva mjeseca nakon rata ljevica je izgubila dominaciju nad politikom zemlje koju je imala još od osnivanja Izraela.

Neuspjesi iz oktobra 1973. godine pomogli su da Menahem Begin i Likud uspostave kontrolu nad politikom zemlje u većem dijelu narednih 50 godina.

Dodao je da napad Hamasa 7. oktobra definitivno neće gurnuti Izrael ulijevo, na bilo koji način sličan onome u Jomkipurskom ratu (Oktobarskom ratu) 1973. godine, ali će dovesti do nečeg drugačijeg.

Politička konstelacija u zemlji će se promijeniti, čak i ako je malo vjerovatno da će se ravnoteža desno-lijevo značajno promijeniti.

Doći će do dramatičnih pomaka unutar blokova (desno, lijevo i centar), iako će između njih biti malo značajnih promjena.

Keinon pojašnjava da će Blok nacionalnog jedinstva, na čelu s Bennyjem Gantzom, vjerovatno napredovati, s velikom razlikom u odnosu na bilo koju od sadašnjih stranaka u Knessetu, te da će Likud i Yesh Atid naglo pasti, kao i Vjerska cionistička partija.

Politička scena se neća vratiti na stanje prije rata

Yisrael Beitein će dobiti nova mjesta, a stranka Otzma Yehudit, arapske stranke i haredske stranke ostaju prilično stabilne.

Također je rekao da će biti drugih stranaka.

Bivši šef Mosada Yossi Cohen mogao bi voditi stranku, a Yair Golan iz stranke Meretz, čiji je ugled značajno porastao nakon njegovih “hrabrih” akcija tokom napada na Hamas, može voditi ujedinjenu ljevičarsku stranku.

Govori se i o formiranju stranke sačinjene od vođa pokreta protesta protiv reformi pravosuđa.

Generalno govoreći, stranke koje će se takmičiti na sljedećim izborima bit će prilično drugačije od onih prošlog puta.

Autor zaključuje da istraživanja javnog mnijenja pokazuju da veliki dio javnosti neće dozvoliti da se izraelska politička scena nakon rata vrati na stanje kako je bilo prije.

Izvor: Al Jazeera