Masakr u Pragu: Napadač ubio oca, a zatim još 14 osoba

Napadač je također osumnjičen za ubistvo još jednog čovjeka i njegove dvomjesečne kćeri koji su prošle sedmice pronađeni ubijeni u šumi.

Policijske snage u centru Praga (AP)

Jedan 24-godišnji češki student iz vatrenog oružja je ubio svog oca, a zatim još 14 osoba i ranio 25 drugih na univerzitetu koji je pohađao u Pragu u četvrtak prije nego što se vjerovatno ubio, rekla je policija, prenosi Reuters i dodaje kako je riječ o najgoroj masovnoj pucnjavi u državi.

Napadač je također osumnjičen za ubistvo još jednog čovjeka i njegove dvomjesečne kćeri koji su prošle sedmice pronađeni ubijeni u šumi u selu izvan Praga, rekao je šef gradske policije Martin Vondrasek.

Nastavite čitati

list of 2 itemsend of list

Vlastima, koje su otkrile veliki arsenal oružja u zgradi Karlovog univerziteta u centru Praga, dojavljeno je ranije tog dana da je muškarac vjerovatno došao u Prag iz svog grada u regiji Kladno izvan glavnog grada s namjerom da si oduzme život. Nedugo nakon toga otac strijelca pronađen je mrtav.

Posjedovao nekoliko komada oružja

Policija je evakuirala zgradu Filozofskog fakulteta u kojoj je napadač trebao prisustvovati predavanju, ali je zatim pozvana u veću glavnu zgradu fakulteta, gdje je stigla u roku od nekoliko minuta nakon izvještaja o pucnjavi, rekao je Vondrasek.

“Imamo vrlo svježe nepotvrđene informacije sa profila na društvenoj mreži da je navodno bio inspiriran jednim terorističkim napadom u Rusiji u jesen ove godine”, rekao je Vondrasek novinarima, dodavši da je napadač legalno posjedovao nekoliko komada vatrenog oružja.

“Bio je to unaprijed isplanirani užasni čin koji je započeo u kladanskom kraju, a nažalost završio ovdje.”

Smrt napadača vjerovatno je samoubojstvo, ali vlasti također istražuju je li ga možda ubila policija koja je uzvratila vatru, dodao je Vondrasek. Policija je rekla da je bio student sa visokim uspjehom bez prethodnog kriminalnog dosjea i da je djelovao sam.

Historijska četvrt

Policija je zamolila da se ne otkriva identitet muškarca, ali njegovo ime koje su prenijeli neki češki mediji odgovara policijskom izvještaju o potrazi.

Vlasti su zatvorile trg i područje uz zgradu fakulteta, u prometnoj historijskoj četvrti niz brdo od Praškog dvorca na popularnoj ulici koja vodi do Starogradskog trga.

Medijske slike pokazale su studente kako bježe iz zgrade sa rukama u zraku, a drugi su sjedili na izbočini blizu krova pokušavajući se sakriti od napadača dok su unutra studenti zabarikadirali učionice stolovima i stolicama.

“Uvijek smo mislili da je to stvar koja nas se ne tiče. Sada se pokazalo da se, nažalost, i naš svijet mijenja i da se i ovdje pojavljuje problem pojedinačnog strijelca”, rekao je gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda za Češku televiziju.

Policija na balkonu Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu (AP)

Rijetki slučajevi nasilja

Premijer Petr Fiala otkazao je svoj put na istok države i krenuo je ka Pragu, naveo je na X.

Zločini sa vatrenim oružjem relativno su rijetki u Češkoj. U decembru 2019. godine 42-godišnji napadač ubio je šest ljudi u bolničkoj čekaonici u istočnom češkom gradu Ostravi prije nego što je pobjegao i izvršio samoubistvo, kako je objavila policija, prenosi Reuters.

Godine 2015. muškarac je ubio osam ljudi, a zatim se ubio u restoranu u Uhersky Brodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije