Palestinska kufija ponestajanje na tržištu: Sve popularnija na Zapadu

Od tradicionalnog prekrivača za glavu do političkog simbola.

Sa izraelskim ratom u Gazi i vraćanjem palestinskog pitanja u prvi plan dešavanja, kufija se vratila kao ukras na vratu nove generacije zagovornika palestinskog pitanja (Al Jazeera)

Upotreba palestinske kufije premašila je solidarnost s Palestinom postajući simbolom borbe u svijetu. Sa izraelskim ratom u Gazi i vraćanjem palestinskog pitanja u prvi plan dešavanja, kufija se vratila kao ukras na vratu nove generacije zagovornika palestinskog pitanja.

Kufija je izrazito prisutna na demonstracijama podrške palestinskom pitanju i palestinskom narodu u zapadnim zemljama, gdje je ovaj šal – u očima mnogih – postao simbol otpora i revolucionarni znak borbe protiv nepravde i kršenja zakona, koje sprovodi izraelska okupacija u cijeloj Palestini, a posebno u Pojasu Gaze.

Za Palestince, kufija predstavlja nezvaničnu zastavu njihove zemlje, ali je dobila drugu dimenziju s izraelskim ratom u Gazi. Ovaj šal je dobio velike simpatije zahvaljujući demonstracijama podrške palestinskom narodu, što je dovelo do velikog porasta njegove prodaje do te mjere da je ponestalo zaliha kod brojnih prodavača u velikim zapadnim gradovima.

Velika potražnja

Fox Bob, Francuz koji gaji simpatije prema Palestini, nakon neuspjelih pokušaja da pronađe kufiju, u jednoj od radnji je rekao: „Mislio sam da ću je ovdje naći, ali sam se razočarao. Vratit ću se ponovo ili ću je nastaviti tražiti u drugim radnjama. Kufija je postala važan simbol“. Vlasnik radnje je dodao da je palestinska kufija nestala za kratko vrijeme.

Tokom propalestinskih marševa na Zapadu, postalo je uobičajeno vidjeti prodavače različitih vrsta palestinskog naslijeđa, ali kufijama nakon nekog vremena nije više bilo ni traga.

U vezi s time, propalestinski aktivista Sanak Nicola Shahshahani je rekao: „Imamo kontakte sa palestinskim izbjegličkim kampom u Jordanu i nadam se da ćemo brzo dobiti kufije od njih jer ih svi traže. One su simbol palestinskog otpora.“

Izvor: Al Jazeera