Kineska i ruska vojska održale strateške konsultacije

Dvije vojske će unaprijediti nivo strateške koordinacije i dati nove doprinose promicanju mira i sigurnosti u regiji i svijetu, saopćeno je nakon razgovora u Pekingu.

Vojni sastanak je održan nakon što je ruski premijer početkom sedmice boravio u dvodnevnoj posjeti Kini (Reuters)

Kineska i ruska vojska održale su “strateške konsultacije”, razgovarajući o bilateralnim i međunarodnim sigurnosnim pitanjima, saopćio je Peking u četvrtak.

Prema saopćenju kineskog Ministarstva odbrane, vojni predstavnici održali su 22. rundu strateških konsultacija u Pekingu u srijedu.

“Dvije strane su imale detaljnu razmjenu mišljenja o temama, uključujući međunarodnu i regionalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Trgovinska razmjena prešla 200 milijardi dolara

Dvije vojske će “dodatno unaprijediti nivo strateške koordinacije i dati nove doprinose promicanju mira i sigurnosti u regiji i svijetu, kao i promoviranju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo”.

Peking i Moskva održali su vojni sastanak nakon što je ruski premijer Mihail Mišustin početkom ove sedmice boravio u dvodnevnoj posjeti Kini, gdje se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom.

Posjeta je uslijedila u trenutku kada je godišnja trgovinska razmjena između dvije zemlje po prvi put premašila 200 milijardi dolara, čime su zemlje postigle cilj godinu ranije od očekivanog.

Izvor: Agencije