Izraelski šef diplomatije: Izvršit ćemo atentat na Mashaala i Haniyeha

Eli Cohen kaže kako će Izrael raditi na tome da likvidira dvojicu vođa Islamskog pokreta otpora Hamas, jer oni ‘neće umrijeti prirodnom smrću’.

Bilo bi pogrešno mijenjati ministra vanjskih poslova dok traje rat, kaže Eli Cohen (Reuters)

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen izjavio je kako će njegova zemlja raditi na tome da likvidira Ismaila Haniyeha i Khaleda Mashaala, dvojicu vođa Islamskog pokreta otpora Hamas.

Za izraelski Channel 13 je rekao kako će raditi na tome da “likvidiramo Mashaala i Haniyeha, jer njih dvojica neće umrijeti prirodnom smrću”.

Haniyeh je šef Političkog biroa pokreta Hamas, dok je Mashaal šef pokreta Hamas u inostranstvu.

U odvojenom kontekstu, Cohen je kazao da bi “bilo pogrešno mijenjati ministra vanjskih poslova dok traje rat”.

Izraelski kanal navodi kako se razgovara o tome da aktuelnog ministra vanjskih poslova zamijeni ministar energetike Israel Katz, a da Cohen preuzme energetski resor.

Rat u Pojasu uzrok 26.000 mrtvih i nestalih

“Osoba koja odlučuje o tome je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a on nije razgovarao sa mnom o ovom pitanju. Ako premijer to zatraži od mene, ja ću to i učiniti”, rekao je Cohen.

Tvrdi da nije tražio od Netanyahua da ga ostavi na funkciji, na kojoj se nalazi od formiranja vlade krajem prošle godine.

Od 7. oktobra izraelska vojska vodi razarajući rat protiv Pojasa Gaze, koji je ostavio za sobom 26.000 mrtvih i nestalih, uglavnom žena i djece, prema podacima od srijede navečer.

Izraelski napadi su uzrokovali ogromno uništavanje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana.

Izvor: Agencije