Izraelski novinar: Trebali smo ubiti 100.000 Palestinaca

Zvi Yehezkeli kaže da je izraelska vojska u znak odmazde trebala ubiti 100.000 Palestinaca u Pojasu Gaze na početku rata 7. oktobra.

Izraelska vojska nastavlja bombardirati više područja u Pojasu Gazie (AFP)

Izraelski novinar tvrdi da je vojska trebala ubiti 100.000 Palestinaca u Pojasu Gaze na početku rata 7. oktobra.

Zvi Yehezkeli, dopisnik izraelske televizije Channel 13, izjavio je u videosnimku koji kruži internetom da “postoji 20.000 Hamasovih ljudi [u Pojasu Gaze]).”

“Ne znam ko učestvuje ili ne učestvuje u ratu, a ko je nevin”, kaže on.

Onda ga je jedan od novinara upitao: ”Želite li zaista ubiti 100.000 Palestinaca?”

Yehezkeli je odgovorio: “Ubili su nam 1.400 ljudi. Trebali smo zadati težak udarac Gazi, poput operacije ‘Lijevano olovo”’, aludirajući time na rat iz 2008. godine, kada je okupatorska avijacija izvodila sinhronizirane napade na položaje i zgrade u Pojasu, između ostalog i na policijsku stanicu tokom ceremonije dodijele diploma novim policajcima.

‘Znate li o čemu pričate?’

Kada mu je drugi novinar ponovio isto pitanje: ”Ali, Zvi, želite li zaista ubiti 100.000? Znate li o čemu pričate?”, Yehezkeli je odgovorio: “To je moje mišljenje, ne vaše.”

Ovakve izjave dolaze u kontekstu rata koji izraelska vojska vodi u Gazi, njenog kopnenog upada i sukoba s palestinskim frakcijama otpora na različitim linijama sukoba.

Pored toga, bombardiranje se nastavlja već 75 dana agresije na Pojas Gaze, koje je ostavilo za sobom 19.667 poginulih i 52.586 ranjenih, prema statistikama Ministarstva zdravstva u Gazi.

Izvor: Agencije