Izraelska agresija uništila desetke fabrika u Gazi

Iz istog razloga, proizvodnja električne energije iz solarne energije umanjena je za 40-50 posto proizvodnog kapaciteta.

Uništavanje se odvija – kako je agencija objasnila – u okviru metodologije uništavanja koju izraelska ratna mašinerija sprovodi u Pojasu Gaze (Reuters)

Agencija za promociju investicija i industrijske zone (Investment Promotion and Industrial Estates Agency) danas je saopćila da je, zbog izraelske agresije na Pojas Gaze, u industrijskoj zoni grada Gaze na desetke fabrika uništeno, potpuno ili djelimično. Iz istog razloga, proizvodnja električne energije iz solarne energije umanjena je za 40-50 posto proizvodnog kapaciteta.

U saopćenju dostavljenom Al Jazeeri, agencija je navela da je neprestano izraelsko bombardiranje, koje traje od 7. oktobra, prouzrokovalo uništenje administrativne zgrade spomenute agencije, kao i zgrade civilne odbrane. Pored toga, veliki požari su zahvatili mnoge industrijske objekte, posebno one koji sadrže hemikalije i lahko zapaljive materijale, poput onih koji pripadaju sektorima za čišćenje, prehrambene proizvode, plastiku, namještaj i kozmetiku.

Industrijska zona pruža više od 6.400 dnevnih poslova, direktno ili indirektno, a prostire se na površini od 480 dunuma na istoku grada Gaze.

Agencija je navela da je okupacija ciljano uništila industrijsku zonu grada Gaza, posebno zbog toga što ima stratešku ulogu u proizvodnji, zapošljavanju i investicijama.

Preliminarna procjena

Uništavanje se odvija – kako je agencija objasnila – u okviru metodologije uništavanja koju izraelska ratna mašinerija sprovodi u Pojasu Gaze. Ta metodologija je usmjerena na sve manifestacije i komponente neophodne za opstanak i život u Pojasu, u kojem se odvija genocidni rat.

Agencija je istakla da je ovo preliminarna procjena šteta i gubitaka, jer teška situacija na terenu onemogućava potpunu procjenu.

Navela je da je industrijska zona grada Gaze jedna od najvećih industrijskih zona, kojom Vlada upravlja preko palestinske Agencije za promociju investicija i industrijske zone. U ovome dijelu grada nalaze se 72 fabrike u različitim industrijskim sektorima, poput: šivenja, tkanja, prehrambene industrije, industrije pića i sokova, industrije plastike i drveta, farmaceutske industrije i industrije deterdženata, pored trgovinskih i međunarodnih preduzeća.

Izvor: Al Jazeera