‘Izrael doživljava unutrašnji haos, otpor je spreman na sve scenarije’

Ratna vlada izložena je velikim pritiscima zbog neuspjeha da postigne ciljeve i neprekidnog povećanja gubitaka po svoje snage, uprkos kontinuiranoj eskalaciji bombardiranja civila u Pojasu Gaze, smatraju stručnjaci i analitičari.

Izrael nastavlja brutalnu eskalaciju kako bi pregovarao silom, dok otpor uzvraća vrlo bolnim odgovorima (Reuters)

Čini se da je Izrael na rubu novog sporazuma o primirju s Islamskim pokretom otpora Hamas, s obzirom na velike pritiske kojima je ratna vlada izložena kao rezultat neuspjeha da postigne svoje ciljeve i neprekidnog povećanja gubitaka po svoje snage, uprkos kontinuiranoj eskalaciji bombardiranja civila u Pojasu Gaze, smatraju stručnjaci i analitičari.

Izrael je pojačao tempo napada na civile u Gazi u posljednjih nekoliko dana, ali vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da svakom pregovaračkom procesu često prethodi val vojne eskalacije, kako bi se izvršio pritisak na drugu stranu tokom pregovora i spustio plafon njenih zahtjeva.

Al-Duwairi je, tokom učešća u programu Gaza… Šta dalje?, rekao da je Izrael u protekla tri dana pokušao stvoriti novu realnost u Gazi, uključujući sigurnu zonu duž istočnog fronta Pojasa.

Okupacione snage također pokušavaju odvojiti kamp Jabaliu od Beit Lahie i prodrijeti u područje između četvrti Al-Tuffah i Al-Shujaiye, kako bi ojačali pregovaračku poziciju  i natjerali otpor na ustupke, smatra Al-Duwairi, koji vjeruje da bi sve ovo moglo biti uvod u prekid vatre.

‘Haos, nemir i nedostatak jasne vizije’

Daleko od toga da oslabi snagu otporu, Muhannad Mustafa, stručnjak za izraelska pitanja, kaže da Izrael pati od duboke unutrašnje podjele o smislenosti rata i mogućnosti postizanja njegovih ciljeva, naglašavajući da “na početku rata ova oštra podjela u Izraelu nije postojala”.

Dok nedesničarske snage unutar Izraela pokušavaju resetirati gledište na rat i način na koji se njime upravlja, drugi dio društva zahtijeva nastavak operacija, što je kontradikcija koja je pokazatelj “haosa, nemira, nedostatka jasne vizije i opadanja povjerenja u sposobnost sadašnje vlade da postigne ciljeve”, kaže on.

Mustafa smatra da nedostatak jasne vizije vlade po pitanju oslobađanja zarobljenika te optužbe za laž “znače da je izraelsko društvo na rubu još većih podjela”.

Čini se da je otpor spreman za sve moguće scenarije, kaže politički analitičar Hossam Shaker, koji je istakao da su stvari “došle do faze testiranja razboritosti okupacione vlade i sposobnosti njenog nošenja s velikim promjenama koje se dešavaju”.

Istakao je da zapadni saveznici Izraela smatraju da vojna misija neće biti uskoro završena i da stvari “mogu krenuti po zlu na sjevernoj granici okupirane Palestine [Liban], pored eskalacije u vodama Crvenog mora”.

Međutim, kaže Shaker, Izrael nastavlja brutalnu eskalaciju, kako bi “pregovarao silom”, dok otpor uzvraća vrlo bolnim odgovorima na okupaciju i njene deklarirane ciljeve, čineći sve vjerovatnijom mogućnost da Izrael “potone u pijesku Gaze”.

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, objavio je potpuno ili djelomično uništenje 41 izraelskog vojnog vozila tokom protekla tri dana, pored ubistva 25 vojnika i ranjavanja desetaka drugih.

Potencijalno primirje možda nije na vidiku

U svjetlu ovih velikih gubitaka, Izrael nastavlja vojnu eskalaciju, jer neki članovi ratne vlade njome brane svoje interese i zbog toga žele još bombardiranja, uništavanja i izgladnjivanja Pojasa, bez obzira šta bilo sa zarobljenicima, smatra Mustafa.

Ovakvo ponašanje, zasnovano na političkim interesima nekolicine, produbljuje unutrašnje podjele u izraelskom društvu bez presedana, jer je ono oprečno cilju vraćanja zarobljenika, što neke navodi na zahtjev za novo primirje ili potpuni prekid vatre.

Isto mišljenje je iznio i Shaker, koji je rekao da će se okupaciona vlada, koja nastavlja s nepromišljenim i ishitrenim potezima, “u jednom trenutku morati suočiti s istinom, jer indikatori vojnog neuspjeha i nezadovoljstva javnog mnijenja sve su jasniji te će se izraelsko društvo u određenom trenutku morati suočiti s činjenicama”.

Uz sve ove pokazatelje, Al-Duwairi misli da, ipak, potencijalno primirje možda nije na vidiku, jer je SAD još uvijek uvjeren u sposobnost Izraela da iskorijeni Hamas.

Izvor: Al Jazeera