Ekspert pojašnjava zašto okupator pojačava bombardiranje i operacije

General-major Fayez Al-Duwairi razlog za veliku izraelsku eskalaciju u Pojasu Gaze pripisao je pokušaju okupacione vojske da postigne nekoliko ciljeva prije budućih pregovora.

Fayez Al-Duwairi očekuje još žešće izraelsko bombardiranje i ravnanje Gaze sa zemljom (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, razlog za veliku izraelsku eskalaciju u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata pripisao je pokušaju okupacione vojske da postigne nekoliko ciljeva prije budućih pregovora.

U vojnoj analizi za Al Jazeeru, pojasnio je da izraelska vojska pokušava uspostaviti kontrolu nad istočnim Pojasom u dužini od 42 kilometra kako bi pokušala stvoriti tampon zonu u rasponu od 1.200 do 1.800 metara prije budućih pregovora.

Istakao je da je politički put počeo dolaskom šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora Hamas Ismaila Haniyeha u glavni grad Egipta, napominjući da okupaciona vojska pokušava iskoristiti dostignuća na terenu, u nadi da će nametnuti uslove koji će primorati otpor na ustupke.

Al-Duwairi očekuje još žešće izraelsko bombardiranje, s ciljem ravnanja Gaze sa zemljom, kao i sve veća oštećenja tunela kasetnim bombama, uz eskalaciju operacija u južnom dijelu Pojasa.

Dodao je da okupaciona vojska pokušava proširiti operacije u Khan Yunisu, na jugu enklave, pored pokušaja nametanja tampon zone duž egipatske granice s Pojasom.

‘Otpor usvaja metodu teritorijalne odbrane’

Napominje da se područje Rafaha smatra lakšom stranom, koja bi mogla pomoći okupaciji da se kreće sa sjeveroistoka prema gradu i kako bi stvorila novu realnost na terenu.

Vojni stručnjak je potvrdio da otpor usvaja metodu teritorijalne odbrane, dozvoljavajući ulazak izraelskih vozila, zatim se upuštajući u bitku na nultim udaljenostima i djelovanju iza linija, jer je direktan ulazak u sukob s tenkovima “veoma skup”.

Rekao je da postoji veliki jaz između prijedloga otpora u Gazi i izraelsko-američkog, ističući da su zahtjevi otpora visoki, posebno u kontekstu broja žrtava koje su pale.

“Nije razumno samo ići na prekid vatre, bez ispostavljanja cijene za to i političkog rješenja.”

Al-Duwairi je doveo u pitanje tačnost brojeva mrtvih i ranjenih u okupacionoj vojsci, koje je ona objavila, ističući da broj pogođenih vozila od otpora potvrđuje da su brojke mnogo veće, pored snajperskih operacija, zasjeda i gađanja pješadijskih snaga, kao i onih koji su se skrivali u zgradama.

Izraelska vojska objavila je da je broj njenih oficira i vojnika ubijenih od početka kopnene operacije u Gazi krajem oktobra porastao na 140, čime se ukupan broj mrtvih od početka operacije “Potop Al-Aksa” popeo na 465.

Izvor: Al Jazeera