Dva američka stručnjaka odgovaraju: Zašto je teško uništiti Hamas?

Izraelska vlada je saopćila da se pokret Hamas mora uništiti i da se njegova prijetnja mora konačno okončati, dok je Biden naglasio da se pokret Hamas mora upotpunosti eliminirati.

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu, DC, objavio je detaljan izvještaj u pokušaju da odgovori na često postavljano pitanje: ''Šta znači uništiti Hamas?' (Al Jazeera)

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu, DC, objavio je detaljan izvještaj u pokušaju da odgovori na često postavljano pitanje: ”Šta znači uništiti Hamas?”

Izvještaj su pripremila dva stručnjaka za međunarodne sukobe: David Aliberti, stručnjak za pitanja odbrane i sigurnosti u Programu međunarodne sigurnosti u CSIS-u, i Daniel Byman, istraživač u okviru Projekta transnacionalnih prijetnji i profesor na Univerzitetu Georgetown.

Na samom početku izvještaja autori navode da su se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden složili u tome kako odgovoriti na operaciju ”Potop al-Aksa” koju su 7. oktobra izvele Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas.

Nakon napada, izraelska vlada je saopćila da se pokret Hamas mora uništiti i da se njegova prijetnja mora konačno okončati, dok je Biden naglasio da se pokret Hamas mora upotpunosti eliminirati.

Dvojica stručnjaka predstavila su tri opcije kada je u pitanju uništavanje Hamasa:

  • Prvo: Pokušaj ubijanja – ili hapšenja – vođa Hamasa i eliminacije širih mreža podrške na koje se oslanja.
  • Drugo: Uništavanje Hamasove moći jačanjem njegovih rivala, tako što će im se omogućiti da istisnu pokret.
  • Treće: Pokušaj suprotstavljanja Hamasovoj ideologiji, koja promovira nasilni otpor Izraelu.

Autori smatraju da su sve tri opcije teško ostvarive, te kako svaku od njih prate i veliki izazovi.

Prvo: Eliminacija Hamasovog rukovodstva i mreža podrške

Izrael je više od 70 dana izvodio zračne napade i kopnene operacije, s ciljem uništenja Hamasa. Izraelski zvaničnici procjenjuju, kako se navodi u izvještaju, da su ubijene hiljade Hamasovih boraca.

U izvještaju se dodaje da je, uprkos ogromnim gubicima u brojkama, pokret Hamas još uvijek daleko od poraza, a kamoli uništenja.

1. Čvrsto ukorijenjen pokret koji će teško nestati

U izvještaju se citiraju izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojima je rekao da će, ako Izrael zadrži svoj cilj uništenja Hamasa uz ovaj tempo, rat trajati 10 godina.

Macronova prognoza bi mogla biti optimistična, s obzirom na rane rezultate i historijske presedane pokušaja uništavanja čvrsto ukorijenjenih pokreta pobune.

Primjer ove vrste borbi može se pronaći u vojnim operacijama Sjedinjenih Američkih Države s ciljem da se talibani uklone s vlasti i uništi Al-Kaida u Afganistanu 2001. godine.

Američke snage su ubile hiljade militanata i na desetine vođa, uključujući vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena 2011. godine, ali rat protiv talibana i Al-Kaide nije okončan, a Al-Kaida je nastavila djelovati još deset godina.

Kada su američke snage napustile Afganistan, talibani su trijumfovali, dok je Al-Kaida opstala, iako daleko slabija.

2. Najteže je ciljati lidere

Također, posebno je teško ciljati lidere, jer je Sjedinjenim Američkim Državama trebalo 10 godina da pronađu i likvidiraju Bin Ladena, a isto je važilo i za njegovog nasljednika Aymana al-Zawahirija, koji je vodio Al-Kaidu još 11 godina, a ubijen je 31. jula 2022. godine.

Prema tome, proganjanje ključnih figura u redovima Hamasa i Brigada Al-Qassam predstavlja ozbiljan i težak izazov za izraelsku vojsku, pogotovo ako se uzme u obzir postojanje složene i utvrđene mreže tunela.

Pored toga, Hamas ima duboko ukorijenjeno prisustvo u palestinskom narodu. Tokom Druge intifade, više puta je gubio svoje ključne lidere, uključujući i svog osnivača. Međutim, pokret se uspio održati i ubrzo je dobio vlast u Gazi nakon odlaska izraelskih snaga.

Trenutna situacija u kojoj se nalazi Hamas je mnogo bolja nego što je bila. Njegovo upravljanje Pojasom, koje traje više od 15 godina, dodatno je povećalo prisustvo i produbilo odnose ovog pokreta sa narodom. Kao rezultat toga, Hamas se lako može vratiti na vlast nakon što izraelske snage odu.

3. Sposobnost da regrutira nove pripadnike

Osim toga, broj Hamasovih boraca nije fiksan. Mogu se osloniti na Palestince u Gazi da popune svoje redove. Hamasu nikad nije nedostajalo regruta, a razaranja izazvana izraelskom agresijom vjerovatno će osigurati da mnogo mladih, ljutih Palestinaca bude spremno za borbu.

Ne treba isključiti mogućnost da bi nastavak izraelske agresije mogao dovesti do širenja sukoba, ako Hamasovi saveznici procijene da se pokret približava porazu. Moglo bi se desiti da se i oni pridruže borbi protiv Izraela.

Također, navode da su izraelske snage, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, ubile tri puta više palestinskih civila nego boraca Al-Qassama. Ovaj omjer nije obećavajući i ne utire put za uspjeh primarnog cilja izraelske okupatorske vojske.

Gotovo je sigurno je da je broj palestinskih žrtava već promijenio stavove svjetskog javnog mnijenja koje se okreće protiv Izraela, u korist Palestinaca. To je, također, stvorilo i tenzije s Bidenovom administracijom, koja je najjača i najvažnija podrška Izraelu.

Drugo: Slomiti vlasti Hamasa jačanjem alternativnih grupa

Druga stvar bi bila da se pronađe alternativa Hamasovom vodstvu u Pojasu Gaze, što je ideja koju je promovirao i predsjednik Biden. Arapske zemlje bi se mogle uključiti u ovo pitanje. Osim toga, Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica bi mogle igrati ulogu u upravljanju Gazom umjesto Hamasa.

1. Zamijeniti Hamasovu vlast

U ovom scenariju, ideja nije direktno uništavanje Hamasa, već da se zamijeni njegov politički autoritet u Gazi, što u velikoj mjeri smanjuje njegovu ukupnu snagu.

Autori vjeruju da je teško politički zamijeniti Hamas, jer mu duboki korijeni u Gazi omogućavaju da mobilizira podršku u cijelom Pojasu.

Svaki rival bi morao dobiti podršku među običnim Palestincima u Gazi i posjedovati vojnu moć neophodnu za suzbijanje Hamasovih snaga dok budu osporavale autoritet alternativi.

Palestinske vlasti (PA), kako se navodi u izvještaju, ne izgledaju kao idealna opcija u ovom slučaju, jer su slabe i korumpirane. Imaju vlast na Zapadnoj obali, ali nemaju dovoljno kredibiliteta. U očima mnogih Palestinaca PA je “sluga izraelske okupacije”.

Ako bi PA preuzela vlast u Gazi uz podršku izraelske vojske, još bi više izgubila kredibilitet. Također, neće se moći sama suprotstaviti Hamasu u Gazi, stoga će joj trebati stalna podrška Izraela.

2. Politička integracija

Alternativa tome je da Palestinske vlasti rade zajedno s Hamasom. Premijer PA Mohammad Shtayyeh rekao je da Hamas ne može biti eliminiran – i da bi stoga trebao biti dio palestinske budućnosti. Izrael i Sjedinjene Američke Države neće podržati ovu opciju.

Prema tome, bilo kakav kompromis s Palestinskim vlastima koji neće dovesti do eliminiranja Hamasa je neodrživ za Izrael, jer se time daje legitimitet pokretu, koji bi bio ključan partner u bilo kakvom odnosu sa Palestinskim vlastima u Gazi.

3. Arapsko i međunarodno oklijevanje

Što se tiče arapskih zemalja, one nemaju mnogo interesa da se uključe u ovo pitanje, a njihove mogućnosti su ograničene. Nijednom arapskom režimu nije lako izaći pred svoj narod i reći da podržava Izrael i pomaže mu u ratu protiv Hamasa.

Isto tako, međunarodne snage bi lutale bez jasnog pravca u Gazi. Slabo poznaju tamošnje stanovništvo i bili bi tretirani kao okupatori.

Treće: Suprotstavljanje Hamasovoj ideologiji

Drugi koncept poraza uključuje borbu protiv Hamasove ideologije. U praksi se to sastoji od više dijelova.

Složenost ovog pitanja leži u pristupu koji je usvojio Hamas koji predstavlja poseban spoj političkog islama i palestinskog nacionalizma.

1. Oličenje otpora

Hamas nastoji utjeloviti ono što se naziva “otpor”, koji se zasniva na tome da se Izraelu mora vojno prkositi kako bi Palestinci mogli ostvariti svoja prava. To pokretu daje neograničenu podršku naroda, čineći ideju njegovog uništenja inspirativnom, što podstiče ljude da stanu uz njega i pruže mu neograničenu podršku.

Trenutno nijedna ideologija koja je u suprotnosti s Hamasovom ideologijom nije široko prihvaćena među Palestincima. Tradicionalni nacionalizam, oličen u pokretu Fatah, godinama je u opadanju. Nakon operacije Potop Al-Aksa popularnost Hamasa je porasla, dok su njegovi rivali još manje popularni.

2. Rastuća popularnost

Još gora stvar za Izrael je ta što ideologija ”otpora” postaje sve popularnija. Ankete pokazuju da je Hamas daleko popularniji među Palestincima.

Hamas je zadao težak udarac Izraelu, što se smatra katarzom za mnoge Palestince koji se osjećaju poniženo zbog stalne izraelske okupacije.

3. Ogromni gubici

Osim toga, ogromne civilne žrtve i razaranja uzrokovana izraelskom vojnom okupacijom povećali su ogorčenost Palestinaca, što je dio izraelske strategije da se Palestincima pokaže da će platiti visoku cijenu za otpor.

Ovo se s vremenom može promijeniti: ili će se povećati otpor okupaciji ili će sve više Palestinaca početi kriviti Hamas zbog teške situacije u kojoj se nalaze.

Sažetak

U izvještaju se zaključuje da je cijena agresije na Gazu već vrlo visoka, a Izrael mora shvatiti da će svaki oblik uspjeha u ovom ratu vjerovatno biti ograničen, te kako će se nastaviti baviti Hamasom i širim problemom u Gazi u godinama koje dolaze.

Izvor: Agencije