Dogovor Veneceule i SAD-a o razmjeni zatvorenika

Kao dio sporazuma, američki predsjednik Joe Biden pristao je dati pomilovanje Alexu Saabu, savezniku predsjednikavVenecuele Nicolasa Madura.

Plakat kojim se traži oslobađanje Alexa Saaba u Karakasu (AP)

Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o oslobađanju 10 državljana Venecuele, uključujući šest osoba za koje su rekli da su nepravedno pritvorene, navode iz Bijele kuće.

Kao dio sporazuma, američki predsjednik Joe Biden pristao je dati pomilovanje Alexu Saabu, kolumbijskom biznismenu i savezniku predsjednika Nicolasa Madura koji je u zatvoru u Miamiju čekao suđenje pod optužbom za pranje novca.

Saab, koji je 2020. uhapšen na osnovu američke potjernice zbog pranja novca – pušten je iz pritvora i vraćen u Venecuelu u srijedu, saopćila je venecuelanska Vlada.

Američki tužitelji optužili su Saaba za izvlačenje 350 miliona dolara iz Venecuele preko SAD-a u šemi koja je uključivala podmićivanje službenika Vlade Venecuele.

On je negirao optužbe.

Pitanje ublažavanja sankcija

Bijela kuća je saopćila da je Venecuela pristala osloboditi najmanje 20 venecuelanskih zatvorenika, uključujući “političke zatvorenike”. Pregovore o razmjeni zarobljenika omogućio je Katar, saopćila je Bijela kuća. Glavni katarski pregovarač sastao se s Madurom prošle sedmice.

Šest venecuelanskih aktivista već je oslobođeno, tvrde njihov advokat i supruga jednog od njih. Dugogodišnji borci za pravo na obrazovanje osuđeni su ove godine zbog optužbi za urotu i osuđeni na 16 godina zatvora, ali su proglasili da su nevini.

Bijela kuća je proteklih sedmica saopćila da očekuje napredak u puštanju zatvorenika kako bi nastavila s ublažavanjem sankcija za Karakas, koje je objavljeno u oktobru kao odgovor na sporazum venecuelanske Vlade o održavanju poštenih izbora 2024. godine.

Dok su odnosi između SAD-a i Venecuele i dalje napeti, dvije su nacije poduzele korake za ublažavanje napetosti posljednjih mjeseci. Međutim, proteklih je sedmica Bijela kuća upozorila da razmatra ukidanje sankcija ako se ne postigne veći napredak u puštanju zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije